Rechtszaak

Kroongetuige: ‘president Caloh Wagoh gaf persoonlijk opdracht liquidatie’

Kroongetuige Tony de G. (34) zegt dat beroepscrimineel Greg R. (71) en ‘president’ Delano ‘Keylow’ R. (48) van motorbende Caloh Wagoh Main Triad hem persoonlijk de opdracht gaven de Turkse crimineel Zeki Yumusak te liquideren.

Paul Vugts
De politie onderzoekt een clubhuis van motorclub Caloh Wagoh in Amersfoort. Bij de actie tegen Caloh Wagoh werden op meer dan veertig plekken invallen gedaan Beeld ANP
De politie onderzoekt een clubhuis van motorclub Caloh Wagoh in Amersfoort. Bij de actie tegen Caloh Wagoh werden op meer dan veertig plekken invallen gedaanBeeld ANP

Yumusak (42) werd op 26 juli 2017 in Rotterdam inderdaad doodgeschoten, maar niet door De G. Die zegt dat hij wel voorbereidingen had getroffen, maar van de moord afzag omdat hij Yumusak van vroeger kende. Hij vluchtte naar het buitenland. Wie Yumusak uiteindelijk hebben doodgeschoten, onderzoekt de recherche nog.

Dat bleek vrijdag op een inleidende zitting in de almaar uitdijende strafzaak tegen Greg R., Delano R., Howard K. (44) en Tony de G. in de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol.

De kroongetuige heeft ook verteld dat hij van Delano R. op 17 april 2017 naar Delft moest rijden. Daar kwamen een lid van de bende The Crips, diens neef en een derde aanrennen. Hij bracht ze naar het huis van het lid van The Crips in Wassenaar en hoorde onderweg ‘het geluid van wapens die tegen elkaar aankwamen’.

Farid Souhali

Later hoorde hij dat de drie Farid Souhali hadden doodgeschoten in Den Haag. De sleutel van hun tweede vluchtauto was afgebroken, vandaar dat De G. ze had moeten ‘redden’. Hij zegt daar 500 euro voor te hebben gekregen.

De kroongetuige zegt ook dat Delano R. hem in juni 2017 opdracht gaf een raketwerper op te halen uit de loods in Mijdrecht die volgens hem van Greg R. was. Met die raketwerper zou een woning worden beschoten in Doorn, van een crimineel die naar het buitenland was gevlucht. ‘Jongens van No Limit Soldiers’ (NLS, een zeer gewelddadige Antilliaanse bende) zouden schieten. De G. zegt de raketwerper in de loods aan een NLS-lid te hebben gegeven.

Op 28 juni haalde die in De G.’s bijzijn wel de trekker over, maar weigerde de raketwerper. Gelukkig, want die was gericht op het verkeerde huis, waarin een gezin met kinderen woont. De volgende nacht beschoot Howard K. in zijn bijzijn met een kalasjnikov alsnog het juiste huis, zegt De G. Howard K. ‘moest zich bewijzen als sergeant at arms’ (wapenbeheerder) van Caloh Wagoh.

Afpersing

Een nieuw dossier tegen Greg R. en de inmiddels ook gearresteerde Gooise crimineel George van Dijk draait om pogingen twee mannen af te persen vorige zomer, onder meer in het La Place-restaurant in Hilversum. De slachtoffers zouden een opdracht niet hebben uitgevoerd waarvoor al was betaald. Een van beiden zou zijn motor hebben moeten afgeven.

Greg R. ontkende in zijn verdachtenbank iets met liquidaties van doen te hebben. Delano R. en Howard K. waren niet gekomen. De zaak wordt pas in 2020 inhoudelijk behandeld.

Het Parool is digitaal volledig vernieuwd. Download hier de nieuwe app voor iOS of voor Android.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden