Plus

Kroongetuige Nabil B. werkt weer mee in liquidatieproces

Kroongetuige Nabil B. gaat weer meewerken aan het Marengoproces en zal weer antwoorden geven op vragen die rechters en advocaten voor hem hebben.

Yelle Tieleman
Het Marengoproces vindt plaats in De Bunker , de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Nieuw-West. Beeld ANP/Robin Utrecht
Het Marengoproces vindt plaats in De Bunker , de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Nieuw-West.Beeld ANP/Robin Utrecht

Het liquidatieproces Marengo wordt volgende week dinsdag hervat. Er zijn twee dagen vrijgemaakt om kroongetuige Nabil B. in het openbaar te verhoren.

Eind mei hadden de advocaten van de kroongetuige nog bekendgemaakt dat B. zijn medewerking had opgeschort vanwege veiligheidsproblemen rondom zijn gezin. De Amsterdamse rechtbank bevestigt dat de kroongetuige nu weer gaat meewerken. ‘De rechtbank heeft van de raadslieden van de kroongetuige vernomen dat er op dit moment geen belemmeringen meer bestaan voor het doorgang kunnen vinden van zijn verhoren.’ Peter Schouten, een van de advocaten van de kroongetuige, wil niet toelichten waarom zijn cliënt weer gaat meewerken.

De kroongetuige heeft vaak aan de bel getrokken over de in zijn ogen gebrekkige veiligheidsmaatregelen die justitie voor hem en zijn naasten heeft getroffen. Een week nadat het OM bekendmaakte dat het een deal met hem had gesloten, werd B.’s broer doodgeschoten. Aangenomen wordt dat deze moord een wraakoefening was voor het ‘verraad’ van B. In september 2019 volgde de moord op zijn raadsman Derk Wiersum. En in juli werd Nederland opgeschrikt door de moord op Peter R. de Vries, die optrad als vertrouwenspersoon van de kroongetuige.

Omdat Nabil B. sinds eind mei niet meer wenste mee te werken als getuige, werd een aantal verhoren uitgesteld.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden