Plus

Krol en Otten over vertrek Femke Merel van Kooten: ‘Ze vertoont divagedrag’

Henk Krol en Henk Otten zijn totaal overrompeld door het vertrek van Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten uit de Partij voor de Toekomst. ‘Ze vertoont nogal divagedrag,’ vindt Otten, die haar naar eigen zeggen liever kwijt dan rijk is.

Peter Winterman
Henk Krol en Henk Otten werken samen in de Partij voor de Toekomst. Beeld ANP
Henk Krol en Henk Otten werken samen in de Partij voor de Toekomst.Beeld ANP

Van Kooten maakte bekend dat zij per direct vertrekt bij de Partij voor de Toekomst, die zij drie maanden geleden met Krol (oud-50Plus) oprichtte. Krol en Otten zeggen totaal verrast te zijn door het vertrek. “Wij wisten van niks,” laat Otten weten.

Volgens Van Kooten is zij buiten vrijwel alle besprekingen gehouden over de eind juni aangekondigde fusie tussen de Partij voor de Toekomst en de partij GO van Otten (ex-Forum voor Democratie). “Elke stap is gewoon besproken,” reageert Krol. “Maar ik heb daar geen bewijs van. Dat is dan heel vervelend, het is het ene woord tegen het andere. Mensen die mij kennen, weten dat ik dit soort dingen nóóit zou verzwijgen.’’

Partner

Krol wijt het vertrek van Van Kooten aan haar man, die als medewerker voor haar werkt. “Hij moest zo nodig fractiesecretaris worden van de nieuwe fractie,” zegt Krol. “Hij was al onbezoldigd fractiesecretaris van Femke Merel en nu moest dat ineens een betaalde functie worden. Hij kreeg snel met iedereen binnen de partij mot.’’

Ook zou er volgens Krol ruzie zijn over het online ledenplatform dat Van Kooten bij de Partij voor de Toekomst wilde invoeren. “Daarover zijn contracten afgesloten, waarover wij veel vragen hadden.” Op 24 juli zou Van Kooten uitgenodigd zijn bij een bestuursvergadering, maar daar kwam ze niet opdagen. Zelf zegt Van Kooten dat ze nooit een officiële uitnodiging heeft ontvangen.

Immigratie

Krol: “Femke Merel had in onze ogen wel een aantal achterhaalde ideeën, met name over immigratie. Zo wilde zij voor de motie stemmen om honderden asielkinderen uit Griekse kampen naar Nederland te halen. Als je een beetje in het belang van die kinderen denkt, dan wil je dat niet. Maar daar dacht zij anders over. Dan leg je dat uit, en dan is ze het er mee eens. En dan gaat ze met haar man praten, en dan is ze het er niet meer mee eens.”

Ook Otten botste met Van Kooten. “Dat zij een ‘blok aan ons been’ is, heb ik zo niet tegen haar gezegd. Ik heb wel gezegd dat wij succes in de politiek willen, en dat wij niet willen dat zij daar een rem op is.”

Henk Krol, Jeroen de Vries, Femke Merel van Kooten en Henk Otten, vastgelegd op 29 juni.  Beeld ANP
Henk Krol, Jeroen de Vries, Femke Merel van Kooten en Henk Otten, vastgelegd op 29 juni.Beeld ANP

Otten zag de relatie met Van Kooten vanaf de start moeizaam in. “Het ging ons bij de fusieplannen om Henk Krol, we namen haar er maar een beetje bij. Al snel bleek dat zij inhoudelijk toch heel anders over onderwerpen denkt, bijvoorbeeld over immigratie. Krol komt toch een beetje uit de rechterhoek. We deden de fusie meer óndanks Femke Merel dan dankzij Femke Merel. Daarom is het ook beter dat onze wegen nu scheiden.”

Etentje

Otten bevestigt dat hij een poging van Van Kooten heeft afgeslagen om met haar in gesprek te gaan. “Ze vroeg een tijdje terug of ik bij haar thuis kwam eten. Maar dat doe ik niet. Daar heb ik geen zin in. Ik hou politiek en privé gescheiden. We hebben haar uitgenodigd om op 24 juli met het bestuur te komen praten, maar toen kwam ze niet opdagen.’’

Otten ontkent dat de nieuwe penningmeester van de partij – Pieter Bogaardt – 200.000 euro in de partij investeert. “Ik moest heel hard lachen toen ik dat las. Er komt blijkbaar twee ton aan, daar wist ik niks van. Wij hebben gewoon een gemeenschappelijke penningmeester aangezocht. Iemand die ervaring heeft in de zakenwereld en die het wel een goed idee vindt dat wij samengaan. Dat is alles. Daar zitten geen financiële belangen achter.”

Baudet

Over Van Kooten zegt Otten: “Ze vertoont nogal divagedrag. Dat heb ik genoeg meegemaakt bij mijn vorige partij, met Thierry Baudet, daar zit ik niet meer op te wachten. Snap je dat?”

Henk Krol wil ondanks alles vooruitkijken met de Partij voor de Toekomst. Over het vertrek van Van Kooten zegt hij: “Het anker is los, het schip kan weer varen. Het is niet anders. Ik had het leuk gevonden met haar. Maar het is niet leuk met haar en haar man. Dus ik ben er blij mee. Het is beter zo.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden