Plus

Kritiek op Kamervoorzitter na persoonlijke aanvallen

Kamervoorzitter Vera Bergkamp kwam gisteren onder vuur te liggen in de Tweede Kamer. Een aantal Kamerleden vroeg haar – tevergeefs – om harder op te treden tegen PVV-leider Geert Wilders. Bergkamp weigerde dat en wil op een later moment een debat over ‘de omgangsvormen’ in de Kamer.

Niels Klaassen en Hanneke Keultjes
Kamervoorzitter Vera Bergkamp (links)met Sophie Hermans (VVD) en Geert Wilders tijdens het debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring.  Beeld ANP
Kamervoorzitter Vera Bergkamp (links)met Sophie Hermans (VVD) en Geert Wilders tijdens het debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring.Beeld ANP

Premier Mark Rutte had koud de regeringsverklaring van zijn vierde kabinet afgelegd of het debat ontaardde in een clash tussen de PVV-voorman en een groot deel van de Tweede Kamer. Wilders uitte eerder in een tweet harde kritiek op de Turkse achtergrond van justitieminister Dilan Yesilgöz en suggereerde dat zij zijn beveiliging zou willen terugschroeven. De coalitiepartijen eisten dat Wilders excuses zou maken. “In geen honderdduizend jaar,” reageerde de PVV’er.

Vervolgens haalde hij uit naar VVD-adviseur Soumaya Sahla. Zij werd eerder veroordeeld voor verboden wapenbezit en lidmaatschap van de terroristische organisatie Hofstadgroep. Inmiddels zet zij zich in om radicalisering tegen te gaan, maar de PVV-leider stelt dat er ‘een veroordeelde terrorist in de Kamer loopt’. Toen Wilders ook Soumaya’s zus Fonda – nu D66-Kamerlid – en GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht, die beiden een hoofddoek dragen, erbij betrok escaleerde het debat verder. Wilders: “Als je een hoofddoekje wilt dragen, ga je maar in Saoedi-Arabië in het parlement zitten.”

Bergkamp stelde ‘het wegzetten van een collega, alleen als hoofddoek, niet respectvol’ te vinden. “Dan normeer ik.” Dat ging Kamerleden van onder andere CDA, PvdA, Denk en BIJ1 niet ver genoeg. “In deze zaal kan niet alles gezegd worden. Racisme is niet normaal,” vond GroenLinks-leider Jesse Klaver.

Ook werd de D66-Kamervoorzitter passiviteit verweten. “U bent scheidsrechter, geen procesbegeleider,” zei Kamerlid Pieter Omtzigt. “Als een scheidsrechter bij het voetbal constant zegt: foei, u mag niet op enkels trappen, maar niet ingrijpt met gele of rode kaarten, dan verandert er niets.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden