Krapte op de arbeidsmarkt neemt verder toe

De arbeidsmarkt blijft bijzonder krap. In steeds meer sectoren hebben werkgevers last van een personeelstekort, meldt uitkeringsinstantie UWV.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Onder meer vacatures voor verkoopfuncties, bij de overheid en in juridische beroepen blijven daardoor langer open. Bijna de helft van de vacatures is volgens werkgevers moeilijk in te vullen, wat gelijk is aan vorig jaar.

Een nieuw moeilijk vervulbaar beroep is volgens het UWV de Customer Due Diligence-specialist. Dat zijn mensen die bij banken onderzoek doen om witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen. Ook declaranten, die douaneformaliteiten afhandelen bij bedrijven, zijn er te weinig.

Opvallend is dat het voor steeds meer beroepen waar nauwelijks opleidingseisen voor zijn, moeilijk is om aan personeel te komen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om assemblagemedewerkers, verkeersregelaars en schoonmakers.

Werkgevers worden creatiever in hun zoektocht naar nieuw personeel. Zo zetten ze hun eigen personeel in bij de zoektocht, gaan ze zelf op zoek naar kandidaten of nemen ze bijvoorbeeld personeel aan dat niet de juiste opleiding heeft.

Vakbond CNV meent dat de krapte op de arbeidsmarkt het gevolg is van de verslaving van werkgevers aan flexwerkers. “Als werkgevers alleen flexibele banen bieden tegen een laag loon, is het niet zo vreemd dat het aantal vacatures zo hoog blijft,” reageert CNV-voorzitter Arend van Wijngaarden. De bond roept werkgevers op meer vaste contracten aan te bieden, de lonen te verhogen en de arbeidsvoorwaarden te verbeteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden