Korting collectieve verzekering is vaak nep

Mensen met een collectieve basisverzekering zonder aanvullend pakket, betalen vaak onnodig veel premie. Die groep kan gemiddeld vijftig euro per persoon besparen, blijkt uit nieuwe berekeningen.

Marcia Nieuwenhuis
Volgens de NZa-woordvoerder loont het voor 72 tot 90 procent van de verzekerden over te stappen. Beeld ANP XTRA
Volgens de NZa-woordvoerder loont het voor 72 tot 90 procent van de verzekerden over te stappen.Beeld ANP XTRA

Veel mensen sluiten een collectieve verzekering af, bijvoorbeeld via hun werkgever, omdat ze denken juist goedkoper uit te zijn vanwege de zogeheten collectiviteitskorting.

De overheid schroeft die kortingen in 2020 terug van 10 naar maximaal 5 procent. Maar liefst 90 procent van de mensen wist daar niets van, zo bleek uit onderzoek.

Vijf tientjes

Bijna twee derde van alle Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering. Van hen heeft bijna 11 procent alleen een basisverzekering. “Maar er zullen ook mensen zijn met een aanvullende verzekering die beter naar een andere zorgverzekeraar overstappen als zij kiezen op prijs,” benadrukt onderzoeker Ramsis Croes van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Uit een onderzoek van vergelijkingsite Independer blijkt dat mensen die zelf zoeken naar een voordelige ‘gewone’ basiszorgverzekering gemiddeld vijf tientjes kunnen besparen. Een besparing die kan oplopen tot honderden euro’s per jaar. Deze groep verzekerden kan als geheel 50 miljoen euro besparen. De NZa bevestigt deze uitkomsten. “Vaak ben je goedkoper uit als je een zorgverzekering afsluit waarvan geen collectieve variant is,” zegt woordvoerder Erik Bloem. “Het loont voor 72 tot 90 procent van de verzekerden om over te stappen naar een andere zorgverzekering.”

Chris Oomen, voormalig topman van zorgverzekeraar DSW, haalde in september hard uit naar de collectieve verzekeringen. “Nederlanders denken gelijk: daar krijg ik korting op, dat doe ik, maar ze beseffen kennelijk niet dat de prijs eerder is verhoogd. Korting op een collectieve verzekering is waanzin, dat is eigenlijk gewoon stelen.”

Eigen reserve

De komende dagen maken alle verzekeraars hun premies voor 2020 bekend. Zo gaat de ziektekostenpremie van Menzis een euro per maand omhoog, meldt het bedrijf. Voor veel verzekerden stijgt de premie enkele euro’s meer, vanwege de kleinere korting op de collectieve verzekering.

Menzis houdt de premiestijging voor het derde jaar op rij beperkt. De zorgverzekeraar haalt net als vorig jaar zo’n 80 miljoen euro uit de eigen reserves om de prijsstijgingen te dempen. De premie voor de basisverzekering komt daarmee op 123 euro per maand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden