Nieuws

Kort geding om Forum-referendum afgewezen, wel een standje van de rechter

De rechtbank in Amsterdam deed woensdag uitspraak in het kort geding tussen Forum voor Democratie en een partijlid. De vordering van Floor Drost om Thierry Baudet als bestuurder te schorsen en om het leiderschapsreferendum ongedaan te maken is afgewezen.

Harm Ede Botje
Thierry Baudet.  Beeld ANP
Thierry Baudet.Beeld ANP

De rechter is het met de FvD-advocaat eens dat door het referendum een patstelling werd doorbroken over de vraag welke rol Baudet binnen de partij zou moeten spelen. Die was ontstaan nadat bestuurder Astrid de Groot was opgestapt. Vanaf dat moment staakten de stemmen tussen aan de ene kant Thierry Baudet en Olaf Ephraim en aan de andere kant Rob Rooken en Lennart van der Linden. Die laatste twee stapten volgens afspraak op uit het bestuur nadat de ledenraadpleging in het voordeel van Baudet was uitgevallen.

Drost beweerde dat de Algemene Leden Vergadering (ALV) met het referendum werd omzeild, maar dat is de rechter niet met hem eens. De Forum-leden kunnen immers op 9 januari tijdens de ALV hun mening laten horen over het door Baudet en Ephraim voorgesteld nieuwe bestuur en de door diezelfde twee samengestelde nieuwe kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Wel geeft de rechter Forum nog een standje: de partij laat op haar website onduidelijkheid bestaan over wie er precies in het bestuur en in de commissie van beroep zitten. De partij zou er ‘goed aan doen steeds de juiste samenstelling te vermelden’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden