Kort geding ID&T tegen de overheid voorlopig van de baan

Het kort geding van ID&T tegen de overheid gaat vrijdagochtend niet door. Toch is de zaak nog niet definitief van de baan, meldt het bedrijf in een verklaring.

Alexander van Eenennaam
null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

De festivalorganisator en initiatiefnemer gaat samen met een dertigtal andere festivalorganisatoren toch weer in gesprek met de overheid over de weer aangescherpte coronamaatregelen en compensatie van de schade die zij daardoor lijden.

ID&T wilde aanvankelijk via de voorzieningenrechter in Den Haag afdwingen dat evenementen volgens de Fieldlabvoorwaarden zouden mogen doorgaan. Daarvoor werden eerder dit jaar talrijke experimenten gedaan waarbij met de juiste voorzorgsmaatregelen de 1,5 meter afstand en mondkapjes niet nodig bleken.

Het kabinet is afgelopen vrijdag teruggekomen op het besluit om meerdaagse publieksevenementen zonder vaste zitplaatsen weer toe te staan. De festivals waren daar verbolgen over en dreigden in grote problemen te komen.

Handreiking

Het kabinet deed eerder deze week al wel een handreiking aan de festivals door 135 miljoen euro extra uit te trekken voor steun. Organisatoren kunnen een groter deel van de gemaakte kosten vergoed krijgen en de termijn om een aanvraag in te dienen werd uitgebreid. ID&T meldde blij te zijn met de extra steun, maar ook dat die nog niet voldoende was.

Ritty van Straalen, ceo van ID&T: “De steun vanuit de Tweede Kamer tijdens het debat van woensdag en het voorstel van minister De Jonge om in gesprek te gaan met de branche zijn welkom ontvangen door ons en de aangesloten partijen en voelt als een eerste stap in de goede richting. Wij hopen dat wij tot een constructieve o plossing komen om evenementen zo snel mogelijk, op een veilige manier, alsnog doorgang te kunnen laten vinden.”

De organisator van dancefestivals spande het kort geding aan en werd binnen de kortste keren gesteund door dertig andere festivalsorganisatoren, zoals die van Paaspop, De Zwarte Cross, Apenkooi, maar ook de organisatoren van de Grand Prix Formule 1 van Zandvoort. Het kort geding is nog altijd een mogelijkheid voor de festivals, mochten de gesprekken met het kabinet niet naar tevredenheid worden afgerond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden