Plus

Koopkracht volgend jaar voor niemand omhoog

De economie blijft dit en volgend jaar stevig doorgroeien. maar de consument merkt daar weinig van. De koopkracht gaat volgend jaar voor niemand omhoog.

Peet Vogels
Ook al gaat de koopkracht niet omhoog, op dit moment weet Nederland de winkels weer te vinden. Beeld ANP
Ook al gaat de koopkracht niet omhoog, op dit moment weet Nederland de winkels weer te vinden.Beeld ANP

Dat blijkt uit de jongste ramingen over de economie van het Centraal Plan Bureau (CPB). Volgens de belangrijkste economisch adviseur van het kabinet zal de economie dit jaar met 4 procent groeien en volgend jaar met 3,2 procent.

Demissionair minister van financiën Wopke Hoekstra noemde de cijfers van het CPB ‘spectaculair’. Er komt extra belastinggeld binnen door de groei en de overheid stopt met uitgaven aan coronasteun voor bedrijven. Daardoor verbetert het begrotingstekort razendsnel.

De snelle groei leidt nu al tot krapte op de arbeidsmarkt. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde eerder deze week dat er inmiddels meer vacatures zijn dan werklozen. Dat is nooit eerder voorgekomen.

Inflatie

De krapte op de arbeidsmarkt leidt vooralsnog niet tot flinke loonstijgingen. Voor dit jaar rekent het CPB op een gemiddelde loonstijging van 1,9 procent. Volgend jaar zullen de lonen gemiddeld 2,2 procent stijgen, is de verwachting.

Tegelijk loopt ook de inflatie op en heeft het kabinet al lastenverzwaringen aangekondigd. Dat leidt ertoe dat voor werkenden de ontwikkelingen helemaal niet spectaculair zijn. De verwachting is dat niemand er volgend jaar in koopkracht op vooruit gaat. Alleenverdieners gaan zelfs 0,3 procent achteruit volgens de jongste berekeningen. Dit jaar stijgt de koopkracht nog met 0,8 procent.

De inflatie eet het grootste deel van de loonstijging op. En de aangekondigde lastenverzwaringen resulteren in een stagnerende koopkracht. Tenzij het demissionair kabinet alsnog geld uittrekt om de koopkracht te verbeteren.

Het CPB steunt de beslissing van het kabinet nog dit jaar te stoppen met de coronasteun aan bedrijven. Ook voor sectoren die nog steeds last hebben van de maatregelen, zoals de horeca en kunstensector.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden