Nieuws

Koninklijke Horeca Nederland verliest kort geding tegen de Staat, sluitingstijd blijft 00:00

In een kort geding tegen de Staat zijn de eisen van belangenvereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afgewezen. De KHN eiste dat nachtclubs en discotheken weer open mogen zonder sluitingstijd.

Het Parool
Medewerkers van Amsterdamse nachtclubs voeren actie op het Museumplein tijdens de manifestatie De Nacht Wacht.  Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Medewerkers van Amsterdamse nachtclubs voeren actie op het Museumplein tijdens de manifestatie De Nacht Wacht.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

In de uitspraak geeft de voorzieningenrechter aan niet bevoegd te zijn om in te grijpen in het politieke besluitvormingsproces, dat nog niet was afgerond toen de zaak diende.

Toen de coronaversoepelingen begin juli leidden tot een nieuwe golf aan besmettingen, sloot het kabinet de nachtclubs, die net weer twee weken open waren. De gedwongen sluiting zou tot minstens 1 november duren, zei demissionair premier Mark Rutte half augustus tijdens een coronapersconferentie.

Kort geding

Daarop besloot KHN het kort geding aan te spannen. Voorzitter Robèr Willemsen vond de genoemde datum ‘veel te laat’, zei hij vlak na de bekendmaking. Volgens hem hadden de clubs voor mensen met een test- of vaccinatiebewijs toen al open gekund. Ook nu de horeca vanaf 25 september meer mensen mag ontvangen, dankzij het loslaten van de 1,5 metermaatregel, lijken er voor het nachtleven nog geen versoepelingen in te zitten.

KHN zei zich dubbel gepakt te voelen, doordat de horeca na 00.00 uur gesloten blijft en er een extra drempel wordt ingebouwd met de verplichte controle van de coronacheck-app. “Het draagvlak van de huidige beperkingen was al heel laag bij horecaondernemers, maar met deze verlenging én verzwaring is de verwachting dat er een grens wordt overschreden en dat dat zal leiden tot veel horecaondernemers die de regels niet zullen handhaven. KHN kan dat gevoel goed begrijpen,” luidde de reactie op de maatregelen.

Nachtbelang, dat spreekt namens zo’n zestig clubs, is samen met 26 Amsterdamse discotheken ook een partij in het geding. Een woordvoerder van de belangenclub noemde de beleidsmakers na de persconferentie van half augustus nog ‘gewoon gek’. “Wij worden niet voor vol aangezien. In de cafés lopen ze te zingen en te blèren, maar een club mag je niet in.”

Halsema

Burgemeester Femke Halsema zei woensdag tijdens de raad in Amsterdam alleen in te grijpen bij excessen, bijvoorbeeld wanneer er ‘honderden mensen’ in cafés staan na sluitingstijd. Ze liet ook weten tegen die sluitingstijd van 00:00 te zijn, waarmee ze opnieuw ingaat tegen het beleid vanuit Den Haag.

De horeca legt zich niet neer bij de plannen van het kabinet om in de cafés en restaurants een coronatoegangsbewijs verplicht te maken. ‘We moeten dit keihard boycotten en saboteren.’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden