Koningspaar reageert op foto: in de spontaniteit niet op afstand gelet

Een foto van het koningspaar met een Griekse restauranthouder veroorzaakte zondag veel ophef. Van 1,5 meter afstand was namelijk geen sprake. Maandag reageert het koningspaar op Twitter en geven ze toe ‘in de spontaniteit’ niet goed opgelet te hebben.

Roelf Jan Duin

Wat is ‘1,5 metersamenleving’ in het Grieks? Koning Willem-Alexander en koningin Máxima lijken het niet te weten, als ze ietwat ongemakkelijk lachend naast een restauranteigenaar op het Griekse eiland Milos gefotografeerd worden. De man kruipt tegen Máxima aan: schouder aan schouder kijken ze in de lens. De foto belandt op Instagram en een relletje is geboren: waarom houdt het koningspaar zich niet aan de regels?

De Rijksvoorlichtingsdienst reageert zoals je van de Rijksvoorlichtingsdienst verwacht: niet. “Dit is een privésituatie,” zegt een woordvoerder. Maar ja, bleek de afgelopen weken nou juist niet dat in de privésfeer de meeste coronabesmettingen plaatsvinden? En dat men het in vakantieoorden vaak een stuk minder nauw neemt met de regels is ook bekend: na een ouzootje of drie wil iedereen weleens vergeten dat er nog steeds een dodelijk virus rondwaart.

Tegenover RTL verklaart de restauranthouder dat het schenden van de coronaregels ‘een foutje’ was. Of dit foutje consequenties heeft voor het koningspaar, bijvoorbeeld twee weken verplichte quarantaine, is niet bekend.

Wat de foto opmerkelijk maakt, los van het doorzichtige plastic tasje dat de Griekse man vasthoudt, is dat Willem-Alexander wel een mondkapje in zijn rechterhand heeft. Helemaal vergeten is de koning corona dus niet, op zijn vakantie. Máxima’s mondkapje is niet te zien, misschien heeft ze het wel in haar gouden clutch gestopt.

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bij een persmoment. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima bij een persmoment.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Afgelopen weekend verschenen er ook al foto’s van de koning en koningin in het Duitse blad Bild. Daarop is te zien hoe Willem-Alexander zijn vrouw helpt om vanuit het water terug te klauteren aan boord van hun splinternieuwe speedboot (à raison van 2 miljoen euro). Onbeduidend detail: het patroon op de zwembroek van de koning lijkt verrassend veel op het patroon van zijn overhemd dat hij in het Griekse restaurant draagt. Toeval? Daar zullen de meest fanatieke royaltywatchers de komende tijd hun tanden op stukbijten.

Maandagochtend volgde er dan overigens toch een reactie van het koninklijk paar. ‘In media verscheen een foto waarop we te weinig afstand houden,’ schrijven de koning en koningin op Twitter. ‘In de spontaniteit van het moment hebben we daar niet goed op gelet. Dat hadden we natuurlijk wel moeten doen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden