PlusAchtergrond

Koningsdag: geen drukke evenementen, maar iedereen is alert

Nergens grote zijn er evenementen of vrijmarkten en de terrassen zijn nog dicht, maar toch staan tijdens Koningsdag gemeenten, boa’s en de NS op scherp. ‘We monitoren de drukte gedurende de hele dag.’

Ruud Kuin van de Nederlandse Boa-bond verwacht dat de drukte in de steden op Koningsdag ‘mee zal vallen’.  Beeld REUTERS
Ruud Kuin van de Nederlandse Boa-bond verwacht dat de drukte in de steden op Koningsdag ‘mee zal vallen’.Beeld REUTERS

Koningsdag moet dit jaar, vanwege de coronamaatregelen, opnieuw sober gevierd worden. Volksverhuizingen voor massale samenkomsten in de grote steden zijn verboden. Ook het bezoek van de koninklijke familie (aan Eindhoven) speelt zich voornamelijk online af. De geplande versoepelingen van het kabinet, met de middagopenstelling van de terrassen en het toestaan van winkelen zonder afspraak, gaan pas een dag later in. Toch zijn bestuurders en toezichthouders in grote steden alert en in sommige gevallen worden inwoners expliciet opgeroepen thuis of in eigen buurt te blijven.

Zo ook in de stad waar de koning zijn verjaardag viert: alle Eindhovenaren is gevraagd niet op pad te gaan. “We verzoeken iedereen de dag die we voor de koning, koningin en de prinsessen hebben georganiseerd digitaal te volgen.” Steden als Utrecht, Den Haag en Groningen laten weten geen extra maatregelen te nemen, maar ‘de drukte wel goed te monitoren’. In geen van die steden zijn (grote) activiteiten gepland en als er wel iets is georganiseerd, is dat online te volgen. In Rotterdam is al besloten om de wegen naar het Kralingse Bos gedurende de hele feestdag preventief af te sluiten.

Burgemeester Halsema van Amsterdam, dat op een ‘normale’ Koningsdag overspoeld wordt door ruim 300.000 bezoekers van buiten de stad, stelde al ‘dat Koningsdag zo grondig mogelijk is voorbereid’. “Er zal worden gehandhaafd op excessen.” De NS verwacht niet dat mensen ‘en masse’ naar Amsterdam reizen. “Maar we monitoren de hele dag of het te druk wordt, want het is moeilijk in te schatten.”

Afsluiten pleinen en parken

Ruud Kuin van de Nederlandse Boa-bond verwacht dat de drukte in de steden op Koningsdag ‘mee zal vallen’. “Ik denk wel dat mensen het ingewikkeld vinden dat de versoepelingen een dag later pas ingaan.” Om ervoor te zorgen dat de anderhalvemeterregel zo veel mogelijk wordt opgevolgd, zien de boa’s vooral nut in het afsluiten van pleinen en parken als het te druk wordt. “Willekeurig boetes uitdelen heeft dan niet zoveel zin. Meestal is de sfeer op Koningsdag goed, laten we hopen dat dat dit jaar ook zo is.”

Zonder toestroom van buitenaf heeft Amsterdam op zonnige dagen al moeite om de drukte in parken te beheersen. Zo werden onlangs het Vondelpark en het Sarphatipark gesloten.

De NS denkt het dinsdag af te kunnen met een dienstregeling die normaal geldt op een zaterdag. “In de regio Amsterdam laten we daar bovenop een aantal iets langere treinen rijden,” zegt een woordvoerder. “We denken dat dat voldoende is.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden