Koning Willem-Alexander naar Griekenland voor vakantie: ‘Echt het verkeerde signaal’

Koning Willem-Alexander is onderweg naar Griekenland om daar vakantie te vieren. Hij vloog vrijdag met het regeringstoestel naar zijn vakantieadres. In de Tweede Kamer is met ergernis gereageerd: ‘Dit is echt het verkeerde signaal’.

Het Parool
"Als de koning nu op vakantie gaat is dat echt het verkeerde signaal aan Nederland," vindt fractievoorzitter Jesse Klaver.Beeld ANP

Het vasteland van Griekenland, waar het vakantiehuis staat, heeft weliswaar code geel. De Griekse eilanden hebben code oranje. “Ze houden zich aan alle coronamaatregelen en aan het reisadvies’’, aldus ingewijden. De Rijksvoorlichtingsdienst bevestigt dat, maar wil er verder niks over kwijt. De koning heeft een vakantiehuis in Griekenland. Of zijn gezin mee is gereisd, is niet bekend.

Het kabinetsadvies is om niet naar oranje gebieden te reizen. Deze week maakte het kabinet zelfs bekend extra maatregelen te nemen om mensen te ontmoedigen te gaan.

‘Verkeerde signaal’

Hoewel de reis dus binnen de regels valt, wordt er geïrriteerd gereageerd in de Tweede Kamer. “Als de koning nu op vakantie gaat is dat echt het verkeerde signaal aan Nederland,” vindt GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver, die opheldering wil van premier Rutte. “De regering vraagt mensen om zoveel mogelijk thuis te blijven en af te zien van allerlei dingen waar ze naar uitgekeken hebben,” gaat hij verder. “Dan helpt het niet als er berichten opduiken dat de koninklijke familie het vliegtuig naar Griekenland pakt.’’

Kamerlid Joost Sneller van regeringspartij D66 noemt het ‘onverstandig en onbegrijpelijk’ dat de koning naar Griekenland is gereisd. Juist gezien de ‘voorbeeldfunctie’ die het staatshoofd heeft, had hij gehoor moeten geven aan de oproep van het kabinet om zoveel mogelijk ‘in je eigen omgeving te blijven’.

“De koning voelt de tijdgeest niet goed aan,” zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak. “Dit is geen gelukkige keus van de koning. Hij heeft een voorbeeldfunctie. Ik vind dat Rutte de koning had moeten weerhouden.’’ VVD-Kamerlid Bart Smals laat desgevraagd weten dat het ‘niet zijn keuze zou zijn geweest’.

Vicepremier Hugo de Jonge werd vrijdag na afloop van het kabinetsberaad al ondervraagd over de veronderstelde herfstvakantie. Toen liet hij weten dat het reisadvies voor elke Nederlander hetzelfde is. Ook voor de koning.

Excuses

Ook Noud Bex, expert in crisiscommunicatie, vreest dat de actie van de koning ten koste gaat van het draagvlak voor het naleven van de coronamaatregelen. “Deze actie valt in dezelfde categorie als het huwelijk van Ferd Grapperhaus. Mensen zullen denken: als de koning het doet, waarom zou ik het dan ook niet doen? Echt hoogst ongelukkig dit, uitgerekend in deze fase van de crisis. De timing kon eigenlijk niet slechter.”

Volgens de crisiscommunicator zijn excuses nodig om het draagvlak in de samenleving weer terug te krijgen. Die moeten dan door premier Rutte worden gemaakt, zegt Bex. “Ik denk niet dat de koning hier zelf wat van gaat zeggen. Hier moet snel en daadkrachtig tegen opgetreden worden. Het Koningshuis en het kabinet mogen in deze fase van de crisis niet de schijn opwekken dat zij laks met de coronaregels omgaan. Zeker nu het allemaal nog langer duurt in Nederland, met horeca die dicht gaat en mensen die vrezen voor hun baan.”

Onvoldoende afstand

Willem-Alexander en Máxima raakten eerder deze zomer in opspraak, omdat ze tijdens hun vakantie in Griekenland geen 1,5 meter afstand hielden van een restauranteigenaar met wie ze op de foto gingen. “In de spontaniteit van het moment hebben we daar niet goed op gelet,” aldus het koningspaar in reactie op de ontstane ophef. ,,Dat hadden we natuurlijk wel moeten doen. Want ook op vakantie is naleven van coronaregels essentieel om het virus eronder te krijgen.’’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden