Nieuws

Koning ontvangt gedupeerden toeslagenaffaire

Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag gedupeerden van de toeslagenaffaire ontvangen om te praten over de zaak. Het ging om vijf vrouwen die hun verhaal deden in de NPO-documentaire Alleen tegen de staat.

Maxime Segers
Koning Willem-Alexander. Beeld Getty Images
Koning Willem-Alexander.Beeld Getty Images

Het was de eerste keer dat de koning in gesprek ging met de slachtoffers. Dat bevestigde de RVD na berichtgeving van de NOS.

Vijf gedupeerden richtten in september een brief aan de koning waarin zij om hulp vroegen en aangaven excuses te willen. De slachtoffers stelden bovendien dat zij de afgelopen jaren ‘uit naam van de koning’ allerlei berichten ontvingen. ‘Ook u bent in onze ogen verantwoordelijk voor het leed dat ons en onze kinderen is aangedaan. Bij deze sturen wij eindelijk een brief terug.’

Op Prinsjesdag betuigde de koning medeleven. Tijdens de troonrede zei hij onder meer dat de overheid mensen in de toeslagenaffaire ‘letterlijk en figuurlijk onrecht heeft gedaan’. “In beide gevallen geldt: fouten moeten worden hersteld en wie recht heeft op compensatie moet die zo snel mogelijk krijgen.” Of dat betekent dat de koning woensdagmiddag excuses heeft gemaakt, is onduidelijk.

Op de hoogte

De brief was de directe aanleiding voor het gesprek. “De koning geeft gehoor aan het verzoek om in gesprek te gaan. Hij vindt het belangrijk naar de verhalen en ervaringen van de ouders te luisteren, en zo op de hoogte te zijn,” aldus een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst.

Regisseur Stijn Bouma liet voor zijn film Alleen tegen de staat vijf moeders aan het woord die slachtoffer werden van het toeslagenschandaal. Voor het eerst vertelden gedupeerden uitgebreid voor de camera hun verhaal en duidden ze wat de impact van de affaire op hun leven was.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden