Nieuws

Koning kan naar Qatar, Kamer verwerpt motie voor ‘sobere delegatie’

Het kabinet kan toch besluiten koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte naar het WK voetbal in Qatar te sturen. De Tweede Kamer heeft dinsdag een motie van coalitiepartijen D66 en ChristenUnie verworpen om alleen de minister van Buitenlandse Zaken en de mensenrechtenambassadeur te sturen.

Hanneke Keultjes
Werkzaamheden in het Lusail Stadium in Qatar. Beeld Hamad I Mohammed/REUTERS
Werkzaamheden in het Lusail Stadium in Qatar.Beeld Hamad I Mohammed/REUTERS

De Tweede Kamer wilde vanwege de erbarmelijke arbeidsomstandigheden bij de bouw van voetbalstadions al sinds februari 2021 niet dat er iemand namens de Nederlandse regering naar Qatar zou reizen. Het kabinet legde die motie naast zich neer, toen het besloot toch een regeringsdelegatie af te vaardigen, om de banden met ‘belangrijke partner’ Qatar niet te schaden.

D66 en ChristenUnie, fel tegenstander van een officiële delegatie, probeerden daarop te voorkomen dat koning Willem-Alexander zich op de tribunes zou laten zien. De delegatie moest ‘zakelijk en sober’ zijn door alleen minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en de mensenrechtenambassadeur naar het evenement te sturen.

Stemverklaring

Die eis kreeg dinsdagmiddag tijdens de stemmingen geen meerderheid. Alleen initiatiefnemers D66 en ChristenUnie en JA21 stemden vóór. SP-Kamerlid Jasper van Dijk legde vooraf een stemverklaring af: zijn partij is en blijft principieel tegen het sturen van welke regeringsafvaardiging dan ook en zou daarom tegen stemmen. Mogelijk volgden meer partijen dat voorbeeld.

Premier Mark Rutte hield vorige maand nog nadrukkelijk de optie open dat de koning wél naar het WK voetbal zou gaan. Het besluit over wie er verder namens de Nederlandse regering gaat, wordt volgens minister Hoekstra op een later moment genomen. Energieminister Rob Jetten liet maandag al weten dat er in zijn agenda in elk geval geen ruimte was voor een reis naar de oliestaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden