Komende jaren ‘explosieve groei’ dementie, Parkinson en beroerte verwacht

Het aantal Nederlanders dat een beroerte krijgt, lijdt aan dementie of aan de ziekte van Parkinson zal tot 2040 explosief stijgen. Dat voorziet de Hersenstichting op basis van een rapport van het RIVM.

ANP
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

De onderzoekers verwachten dat over twintig jaar 672.600 Nederlanders een beroerte hebben gehad, dat er 330.400 mensen aan dementie lijden en 82.600 aan de ziekte van Parkinson. Toenames van 54 procent, 115 procent en 71 procent.

De groei van de ‘ouderdomsziekten’ dementie en beroerte heeft volgens de organisatie te maken met de vergrijzing. Voor het groeiend aantal Parkinson-patiënten is geen duidelijke verklaring.

‘En dit zijn slechts drie hersenaandoeningen van de in totaal honderden die voorkomen,’ meldt de Hersenstichting. Volgens de belangenorganisatie hebben nu al bijna 4 miljoen Nederlanders een hersenaandoening. Dat kost de maatschappij jaarlijks 25 miljard euro.

Die kosten gaan de komende jaren volgens de onderzoekers verder omhoog. ‘De zorguitgaven zullen stijgen, op het werk zullen steeds meer mensen zijn die lijden aan een hersenaandoening en Nederlanders zullen meer mantelzorg moeten verlenen aan mensen met een hersenaandoening.’

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden