KNMI: codes rood en geel van kracht vanwege ijzel

Het KNMI heeft voor maandag een weeralarm afgegeven vanwege ijzel. Voor Groningen en Drenthe geldt aan het eind van maandagochtend nog code rood. In de rest van het land is afgeschaald naar code geel.

Victor Schildkamp
null Beeld ANP
Beeld ANP

Omdat het is gaan dooien en het daarna op sommige plekken weer is gaan vriezen, én omdat regen wordt verwacht, kan het spekglad zijn op de wegen. Het weeralarm voorlopig in het hele land van kracht, met uitzondering van het Zuidwesten. De GGD heeft vanwege de verwachte gladheid maandagochtend alle test- en vaccinatielocaties gesloten, zegt een woordvoerster van de GGD Ghor, koepelorganisatie van de GGD’s.

Het kan zijn dat locaties in de loop van de dag weer open gaan. De GGD Ghor adviseert iedereen op de website van regionale locaties de informatie te checken. “Het verschilt heel erg per locatie. De één zegt: niet voor half twee vanmiddag, de ander denkt dat het na elven wel weer moet kunnen. Check daarom eerst,” aldus de woordvoerster.

Verraderlijk

Een regengebied breidt zich intussen uit over het land, terwijl de wegdektemperatuur in grote delen van het land onder het vriespunt ligt. De regen die daaruit valt bevriest op het koude wegdek. De gladheid verdwijnt in de loop van de ochtend vanuit het zuidwesten geleidelijk. In het noordoosten van het land kan de ijzel nog tot in de middag aanhouden. De weersdienst raadt mensen af om de weg op te gaan. De gladheid is extra verraderlijk wanneer de thermometer van de auto waarden boven het vriespunt aanwijst, terwijl het weg nog bevroren is.

Het KNMI meldt dat in het hele land, vooral op lokale wegen, aanhoudende gladheid mogelijk is door sneeuwresten. Het weerinstituut vreest voor overlast en letsel en de kans dat het openbaar vervoer ontregeld wordt, is eveneens groot. “Ga niet op reis als dat niet strikt noodzakelijk is,” aldus het KNMI. “Van drie tot tien uur maandagochtend geldt voor Noord-Holland code rood, van vijf tot twaalf uur uur voor de Waddeneilanden, Friesland, Flevoland, Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant en van zeven tot twee uur maandagmiddag voor Groningen, Drenthe, Overijssel en Limburg.”

NS

De NS kondigde aan vandaag weer volgens de normale dienstregeling te gaan rijden. Dat blijft vooralsnog zo. “Wel kan het natuurlijk ook glad zijn op de perrons en hebben treinen lang in de kou stil gestaan, dus er kunnen nog wel storingen zijn,” aldus een woordvoerster.

Een groeiend aantal scholen meldt dat ze dicht blijven. De regio Zuid heeft al voorjaarsvakantie, maar in de regio’s Midden en Noord hebben de leerlingen deze week nog les. Basisschoolleerlingen zijn net weer een week naar school geweest sinds de tweede lockdown. Vorige week maandag moest een deel ook al thuisblijven. Toen gold eveneens code rood, vanwege een sneeuwstorm. Er zijn ook scholen die maandag enkele uren later beginnen.

Regen

“Bij kans op ijzel is het altijd heel gevaarlijk om niet te waarschuwen,” zegt Alfred Snoek van Weerplaza. “Je kunt maar beter uitgaan van het slechtste scenario. Er zit kou in de grond en er komt regen aan, dus de kans op ijzel op de koude wegen is reëel. Of het echt heftig wordt, hangt van veel factoren af, onder andere van hoe koud het ’s nachts is geworden. Er zullen plekken zijn waar het zondagnacht niet meer heeft gevroren, vooral in het westen en zuidwesten van Nederland. Maar toch moet je ook daar voorzichtig zijn, omdat daar de vorst nog in de grond zit.”

“Als het deze week niet zo koud was geweest, had je nu met deze temperaturen geen ijzel gekregen. Maar het is de kou van de afgelopen week die het verschil maakt. Wat wel positief is: als het gaat regenen, is het warme regen, dat wil zeggen met een temperatuur van één of twee graden boven nul. Dus als er veel regen valt, zal er weinig ijzel zijn, omdat bevriezen dan gewoon niet lukt. Maar het gaat echt kantje boord zijn, vandaar die waarschuwing. Je moet gewoon niet te snel denken dat het wel mee zal vallen. Er zal zeker érgens ijzel zijn, vooral in het noordoosten en in oosten van het land. Want daar heeft het vannacht gewoon nog gevroren.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden