KLM werkte niet mee aan uitzetting Lili en Howick

KLM heeft geweigerd mee te werken aan de uitzetting van de Armeense asielkinderen Lili en Howick vorig jaar. De kinderen zouden op gezag van de rechter naar Armenië worden gestuurd, maar de luchtvaartmaatschappij annuleerde hun tickets.

2De twee Armeense kinderen Lili en Howick. Beeld ANP
2De twee Armeense kinderen Lili en Howick.Beeld ANP

De directeur-generaal van de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) kreeg de avond voor de uitzetting om half acht een telefoontje van de directeur van de luchtvaartmaatschappij, met de mededeling dat KLM de kinderen niet wilde vervoeren. Dat staat in het rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid.

Lili en Howick zouden de ochtend erna om acht uur op de vlucht naar Armenië worden gezet. Een woordvoerder van KLM bevestigt bericht­geving hierover. “We doen een risicoanalyse voor alle uitzettingen en kijken naar meerdere veiligheidsaspecten.” Hij kan ook niet ­zeggen of er vaker tickets zijn ge­annuleerd en waarom pas de avond van tevoren is gecommuniceerd over de weigering.

De DT&V had overigens eerder al besloten meerdere vluchten te boeken om er zeker van te zijn dat de kinderen die dag konden vertrekken.

Zover kwam het niet. Lili en Howick liepen weg, waardoor ze uitzetting ontliepen. Toenmalige staatssecretaris Mark Harbers verleende hun alsnog een verblijfsvergunning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden