KLM staakt vluchten om eis crew te testen

KLM legt alle intercontinentale vluchten en een deel van het Europese verkeer stil. ‘We kunnen niet het risico lopen dat onze mensen in een ver land stranden.’

Herman Stil
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De impact van de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet heeft aangekondigd, is veel groter dan was voorzien. Naast een vliegverbod van en naar een aantal landen moet iedereen die naar Nederland vliegt – ook de bemanning – boven op de PCR-test een negatieve sneltest overleggen, die vlak voor de vlucht is afgenomen.

“We kunnen niet het risico lopen dat onze mensen in een ver land stranden als die test positief uitvalt,” zegt een woordvoerder van KLM. “Dus leggen we vanaf vrijdag alle intercontinentale vluchten en alle vluchten naar Europese ­bestemmingen waar bemanning moet overnachten stil.” Het gaat ongeveer om 275 intercontinentale vluchten per week en een op de vijf vluchten binnen Europa

Het is onvermijdelijk dat ook repatriëringsvluchten en vrachtverkeer worden gestaakt. “Ook daarvoor geldt dat de bemanning zich moet laten testen. Wij vlogen juist naar oranje landen voor essentiële reizen en vracht. Maar dat is hierdoor niet meer mogelijk. Dan zou de crew moeten worden uitgezonderd.”

Garantie

Volgens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat komt die uitzondering er niet. “Personeel van luchtvaartmaatschappijen valt alleen onder de uitzondering als ze tijdens de reis het beveiligde gebied op de luchthaven niet verlaten,” zegt een woordvoerder.

“Zodra ze in een hoogrisicogebied uitstappen en daar overnachten, lopen ze net als andere mensen het risico op besmetting. Gezien de gezondheidssituatie en de risico’s is besloten dat bemanningsleden ook een sneltest moeten doen.”

De vakbonden steunen KLM. “Werknemers moeten hun werk veilig kunnen uitvoeren,” zegt een woordvoerder van FNV Cabine, “en bij vertrek vanuit Nederland de garantie hebben dat ze thuis kunnen komen. Op buitenstations kan adequate zorg niet altijd worden gegarandeerd.” De bond wil dat de Tweede Kamer vandaag alsnog luchtvaartpersoneel uitzondert.

Pispaaltje

Dat KLM zo veel vluchten staakt, heeft ingrijpende gevolgen voor de distributie van coronavaccins over de wereld. Schiphol is een van de belangrijkste verdeelpunten en KLM een van de belangrijkste vervoerders. Veel vaccins van Chinese, Indiase en Russische makelij worden in het laadruim van passagierstoestellen naar landen als Chili, Colombia, Suriname, Brazilië en Argentinië vervoerd. Dat geldt ook voor de distributie naar Zuid-Afrika en buurlanden daar.

De luchtvaartsector trekt de noodzaak van de vliegmaatregelen in twijfel. Uit cijfers van GGD Kennemerland blijkt dat dagelijks gemiddeld 14 van de 37.000 reizigers die via Schiphol reizen het virus bij zich dragen. “Ik vraag het kabinet om in overleg met KLM een praktische oplossing te vinden,” aldus Schipholtopman Dick Benschop, “zodat vrachtvervoer en noodzakelijke reizen naar toegestane bestemmingen mogelijk blijven.”

“Ik stoor me aan partijen als D66 en GroenLinks die tegen een avondklok zijn, maar er toch mee instemmen in ruil voor een vliegverbod,” zegt voorzitter Marnix Fruitema van luchtvaartbrancheverenging Barin. “Er heeft handjeklap plaatsgevonden op de politieke veemarkt. Over de rug van de maatschappijen.”

Barin voorziet nieuwe klappen voor de sector. Ook de avondklok treft Schiphol en het vliegverkeer zowel ’s avonds als ’s ochtends zwaar, omdat passagiers niet op tijd op de luchthaven kunnen komen. En de aanvullende eisen, zoals een verplichte quarantaine bij aankomst, zullen het aantal reizigers nog verder temperen. “De luchtvaart is het pispaaltje van de politiek geworden,” aldus Fruitema. “Met de ene hand geeft de overheid steun aan KLM en Schiphol, aan de andere hand trekt de politiek het kleed er onderuit.”

Ook de bonden zijn niet te spreken over de ­ingrepen. “Deze maatregelen gelden alleen voor vluchten naar Nederland,” aldus FNV ­Cabine. “De rest van Europa vliegt gewoon door. Dat betekent een zware klap voor KLM en haar medewerkers. Na alle uitdagingen die we in 2020 het hoofd hebben geboden, zijn we weer terug bij af.”

Groot-Brittannië

Daarnaast zijn vluchten van en naar Groot Brittannië zijn vanaf vrijdag verboden. Ierland, waar ook veel besmettingen met de Britse variant van het coronavirus voorkomen, ontbreekt op de lijst omdat het een EU-lidstaat is.

Vliegverbod

Het vliegverbod geldt vanaf vrijdagavond voor Groot-Britannië, Zuid-Afrika, Brazilië, Argentinië, Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Kaapverdië, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Dominicaanse Republiek, Uruguay en Venezuela.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden