KLM schrijft dramatische cijfers in coronatijd

KLM heeft het afgelopen halfjaar vanwege de coronacrisis een brutoverlies geleden van 768 miljoen euro. In de eerste helft van 2019 werd nog 270 miljoen euro winst gemaakt. De omzet halveerde tussen januari en juli tot 2,8 miljard euro.

Herman Stil
null Beeld Hollandse Hoogte/ANP
Beeld Hollandse Hoogte/ANP

Omdat vliegtuigen wekenlang aan de grond werden gezet en er nog altijd beperkt wordt gevlogen, nam het aantal passagiers tussen januari en juli 60 procent af in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, tot 6,7 miljoen.

In het tweede kwartaal, toen corona vluchten naar de meeste landen platlegde, vervoerde KLM maar een half miljoen passagiers, nog geen 5 procent van het normale aantal. De hoeveelheid vervoerde vracht daalde een kwart. “Deze financiële resultaten onderstrepen de effecten van deze ongekende crisis voor de luchtvaart en KLM, “aldus KLM-topman Pieter Elbers. “Een verlies van bijna 800 miljoen euro in de eerste 6 maanden is het slechtste resultaar in de KLM-geschiedenis.

Voor moederconcern Air France-KLM zijn de cijfers niet minder dramatisch. De halfjaaromzet halveerde, naar 6,2 miljard euro; het verlies kwam uit op ruim 4,4 miljard euro. Het luchtvaartconcern publiceerde de cijfers onverwacht donderdagavond al, terwijl ze eigenlijk voor morgenochtend voorbeurs op de planning stonden. Een deel ervan was in Frankrijk al uitgelekt.

Nog drie jaar herstel

Het concern voorspelt dat het nog tot tenminste 2024 jaren zal duren voordat het weer terug is op het niveau van voor de crisis. Momenteel ligt de capaciteit op 45 procent vergeleken met zomer 2019. Volgend jaar zal de capaciteit nog zeker 20 procent onder die van 2019 liggen, wat grote gevolgen heeft voor de vloot en de hoeveelheid medewerkers.

Vrijdag wordt ook meer duidelijk over de saneringen bij KLM, die ‘significant’ zullen zijn. Naast de 2436 medewerkers die zelf al hebben aangegeven gebruik te maken van een vertrekregeling en de circa 2000 tijdelijke krachten die niet meer worden opgeroepen, moet het aantal banen bij de maatschappij stapsgewijs met nog eens 4000 worden teruggebracht. In Frankrijk gaat het bij Air France en dochter Hop! in totaal om 7580 arbeidsplaatsen die komen te vervallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden