PlusAchtergrond
Kleine lettertjes van ‘historisch pakket’ roepen nog vragen op
De maatregelen die het kabinet neemt om de energierekening te verlagen zijn geen wonderpil, vreest de Tweede Kamer. Worden scholen, bedrijven en mensen in tochtige huizen wel geholpen?
Op de chaos van Prinsjesdag volgde een bijpassend debat: ééntje met veel onbeantwoorde vragen. Regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben voldoende steun vergaard voor de plannen van hun kabinet. Hoewel de oppositie klaagt (‘te weinig, te laat’) is er onder oppositiepartijen genoeg waardering, zodat ook in de Eerste Kamer een meerderheid gloort. Maar zorgen zijn er ook.
Het kabinet besloot in allerijl energienota’s tot een bepaald maximum te compenseren. Dat ‘prijsplafond’ is volgens de oppositie te haastig in elkaar gezet. Zo is het niet duidelijk of de overheid de kosten ervan kan verhalen op energiebedrijven. Die winst moet gebruikt worden om de energienota van gezinnen met honderden euro’s te drukken. Maar welk deel de staat gaat betalen en welk deel uit de winsten van energiebedrijven komt, is nog niet uitgewerkt. Het geld gaat in eerste instantie naar energiebedrijven. “Hoe gaan wij voorkomen dat dit straks in de zakken van aandeelhouders verdwijnt?” wil Lilian Marijnissen (SP) weten.
Onzuinige huurwoning
Alleen voor de eerste 1200 kuub gas die een gezin gebruikt, wordt de lage prijs in rekening gebracht. Maar wat als een gezin meer gebruikt? “Denk eens aan mensen die in een onzuinige huurwoning wonen. Die kúnnen niet minder dan 1200 kuub gebruiken,” aldus Pieter Omtzigt.
Het kabinet kiest er niet voor om energieverbruik boven die grens te vergoeden, zodat er ook een ‘prikkel’ is om niet nodeloos te stoken of bijvoorbeeld de woning te isoleren. Maar houden mensen met middeninkomens dan wel genoeg geld over om hun huis te isoleren of zonnepanelen aan te brengen?
Bakkers, tuincentra, sauna’s
Hoewel het kabinet een miljardenpakket presenteerde, komt het midden- en kleinbedrijf (mkb) er bekaaid van af, vinden veel partijen in de Tweede Kamer. Voor bakkers, tuincentra en sauna’s is er nog geen compensatie geregeld. Terwijl hun energiegebruik (en dus de rekening) ook heel hoog is.
Het kabinet zegt voor 1 november alsnog met een pakket maatregelen te komen om mkb’ers te helpen. Maar bij de oppositiepartijen groeit het ongeduld. “Het mkb hangt niet snel in de gordijnen en toch zijn ondernemers ongerust,” hield Joost Eerdmans (JA21) de coalitie nog eens voor. Het zijn de rafelranden van de Prinsjesdagplannen waar het kabinet vandaag op terug moet komen, tijdens het tweede deel van het debat. Want premier Mark Rutte sprak weliswaar van een ‘historisch’ koopkrachtpakket, maar moet de kleine lettertjes nog wel toelichten.