Interview

Klaas Dijkhoff: ‘Het is nodig om te tonen waar Forum écht voor staat’

Nee, de VVD is niet in paniek, bezweert Klaas Dijkhoff. Zijn partij opende deze week ineens de aanval op Forum voor Democratie met ongebruikelijk negatieve campagnespotjes.

Portret van Klaas Dijkhoff, VVD-fractievoorzitterBeeld ANP

De sfeer op de mooiste werkkamer van het Binnenhof bedriegt. Onder de kroonluchters is het rustig op de werkkamer van Klaas Dijkhoff, maar de campagne draait op volle toeren. De partij strijdt in de peilingen met Forum voor Democratie om wie er de grootste wordt bij de komende Europese verkiezingen. Na de partij lang te hebben genegeerd, is deze week de aanval ingezet met een serie spotjes op internet. Spotjes over Baudets flirt met een vertrek uit de Europese Unie, of hoe hij Poetin omarmt.

Is de VVD in paniek?

“Nee, we hebben net verkiezingen verloren. Dat leidt niet tot paniek. We hebben zelf ook de campagne van de provinciale statenverkiezingen geanalyseerd. Wij laten hier dingen zien van Forum die ze zelf niet zo etaleren of waaraan ze proberen niet te veel aandacht te geven. Daar hebben wij in de vorige campagnes niets mee gedaan. Maar het is wel relevante informatie. Als je de grootste bent, zoals Forum na de Statenverkiezingen, ben je nu wel een relevante partij.”

Waarom voert de VVD negatief campagne?

“De boodschap van Baudet over Europa pakt nogal negatief uit. Dus als je die zaken belicht, is dat geen positief verhaal. Veel Forumkiezers denken dat het wel meevalt. Volgens mij worden er zaken onderschat. Als een partij heel klein is, ga je daar anders mee om. Maar zij zijn de grootste partij van het land sinds de laatste verkiezingen. Ze doen aanspraken op grote groepen kiezers. Dat vind ik het ook nodig te laten zien waar die partij echt voor staat. Ik ga niet net doen alsof het geen negative campaigning is, maar het is wel op de inhoud.”

Een still uit het VVD spotje ‘#nexitgokken’ tegen Thierry Baudet van Forum Voor Democratie. Baudet wil uit de Europese Unie een Nexit FOTO: Screenshot Twitter VVDBeeld FOTO: Screenshot Twitter VVD

Hebben jullie de opkomst van Forum onderschat?

“Ja, achteraf kun je dat zeggen, maar op het moment zelf ga je er vanuit dat mensen wel weten waar die partij voor staat. Het was een knappe verrassingsoverwinning. Ok, Maurice de Hond, als je dit leest, je had gelijk.”

Waarom vindt de VVD het een spotje waard dat Baudet meent dat er niet zo veel aan de hand is met Rusland?

“Ik kan me best wel voorstellen dat als iedereen a roept, jij vanuit een recalcitrante bui b roept. Maar als al onze militaire- en inlichtingendiensten waarschuwen voor Rusland en jij vindt dat Rusland onze nieuwe vriend moet worden, dan heb je wat uit te leggen. Zeker als je echt zegt: ik wil het land runnen en premier worden. Dit is geen debatclub, maar het landsbestuur.”

Als de VVD Baudet wegzet als een Kremlingekkie, zien jullie hun kiezers dan ook als gekkies?

“Het zijn geen gekkies en Baudet zetten we ook niet weg als een gek. Ik spreek hem aan op zijn eigen uitspraken en vraag hem consistent te zijn, dat hij niet alles wegwuift. Mensen moeten zelf oordelen. Er zit geen verdraaiing in, het is niet in de mond gelegd, het is niet verzonnen. Wij zetten ons verhaal naast dat van Baudet en dan moeten mensen zelf maar kiezen. Je kunt om heel veel redenen vinden dat de manier waarop Poetin zijn land bestuurt, beter is dan onze democratische rechtstaat. Dan ben je niet gek, dan ben je wel een heel andere mening toegedaan dan wij.”

Veel kritiek van Forum op de EU is toch niet gek?

“Wij hebben óók kritiek op de EU, of op ons eigen landsbestuur. Dat betekent niet dat ik eruit wil of het wil opheffen. Maar als je eruit zou willen, moet je eerlijk en realistisch zijn over de gevolgen. Dan moet je niet net doen alsof het géén pijn doet. De Britten noemden alle waarschuwingen vooraf bangmakerij. Maar ze zijn allemaal uitgekomen. Als Baudet zo graag uit de EU wil, dan moet hij ervoor gaan staan. Dan moet je zeggen: ik vind mijn droom, mijn romantische ideaal van een nationale staat zo belangrijk, dat onze zorg verschraalt, de economie verslechtert en dat we minder werk krijgen.”

Is de Nederlandse politiek met deze spotjes zijn onschuld verloren?

“Nee. Het zou het mooist zijn als niemand het deed. Maar als er bij een paar partijen een hand op de rug is gebonden en de rest gebruikt beide handen? Dan kun je wel gaan piepen. Maar dan kun je zelf ook beter met twee handen knokken.”

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, samen met Klaas Dijkhoff in de Tweede KamerBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden