Plus

Kindvloggers slachtoffer kinderarbeid? Inspectie start onderzoek

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat onderzoeken of kindvloggers slachtoffer zijn van kinderarbeid. Er staan inmiddels al 652 YouTubers ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, een groot aantal van hen is minderjarig.

Paolo Laconi
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Het aantal YouTubers dat hun kanaal commercieel exploiteert, is explosief gegroeid. Zo blijkt uit cijfers die deze krant heeft opgevraagd bij de Kamer van Koophandel. Waren het er in 2015 nog 48, tegenwoordig zijn het er 652.

“We onderzoeken of bij commerciële kindvloggers sprake is van kinderarbeid,” zegt Paul van der Burg van de Inspectie. “Het is een nieuw fenomeen. We sluiten niet uit dat de wet wordt overtreden. Van welke constructies wordt gebruikgemaakt? Hoe zien de contracten tussen kindvloggers en bedrijven eruit?”

Succesvol

Kindvloggers maken, vaak geholpen door hun ouders, eigen video’s die ze op online platforms zoals YouTube en Instagram delen. Ze testen speelgoed of cosmetica, maken slijm of showen nieuwe kleding. Het gros doet het voor de lol en heeft weinig volgers.

Maar een snel groeiende groep kinderen is juist zeer succesvol en heeft honderdduizenden volgers. Hun video’s worden tientallen miljoenen keren bekeken. Daarmee verdienen ze tienduizenden euro’s per jaar. Dat staat nog los van hun verdiensten met gesponsorde video’s.

Populaire kindvloggers zijn interessant voor bedrijven. Die betalen grof geld om hun producten in de video’s enthousiast te laten aanprijzen. De SP wil daarom dat de overheid ingrijpt. “Zodra kinderen tegen betaling vlogs maken verandert er iets,” zegt SP-Kamerlid Peter Kwint. “Dan wordt het een commerciële activiteit, een verdienmodel en is de vrijblijvendheid eraf. Er is dan sprake van betaalde arbeid en een kind is geen verdienmodel.”

Hobby of werk?

Kinderen tot dertien jaar mogen in Nederland niet werken. Doen zij dat wel, dan gelden er strenge regels. Een kind dat bijvoorbeeld meespeelt in een film mag slechts een beperkt aantal uren werken en heeft bovendien een ontheffing van de Inspectie nodig. Deze regels gelden echter niet voor een minderjarige kindvlogger. “Een jonge zelfstandige mag veel meer uren maken dan zijn leeftijdsgenoot in loondienst,” zegt Debby van Wijngaarden van de Kamer van Koophandel. “De verantwoordelijkheid dat het niet uit de hand loopt, ligt volledig bij de ouders.”

Psycholoog en kinderrechtenexpert Philip Veerman ziet grote risico’s en juicht het onderzoek van de Inspectie toe. “Als zo’n kanaal veel centjes oplevert, kunnen ouders het als goede business gaan zien. Dan slaat een hobby om in werk en schaadt het mogelijk de normale ontwikkeling van een kind.”

Medio dit jaar is het onderzoek van de Inspectie klaar en moet duidelijk zijn of populaire kindvloggers die samenwerken met bedrijven voldoen aan de wet. “Op basis daarvan bepalen we of we boetes uitdelen of dat we bijvoorbeeld de staatssecretaris adviseren ermee aan de slag te gaan,” aldus Van der Burg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden