Plus

Kinderartsen: ‘Stop met diepe coronaneustest, gebruik een korter stokje’

Kinderartsen pleiten voor een minder diepe coronaneustest voor kinderen. In het buitenland is genoeg bewijs dat een korter stokje ook prima werkt. ‘Die testen zijn een stuk minder belastend.’

Ellen van Gaalen
In de gemeente Lansingerland werden alle inwoners opgeroepen zich te laten testen na de ontdekking van de Britse variant op een basisschool. Kinderartsen pleiten voor een minder diepe neustest voor kinderen.  Beeld ANP
In de gemeente Lansingerland werden alle inwoners opgeroepen zich te laten testen na de ontdekking van de Britse variant op een basisschool. Kinderartsen pleiten voor een minder diepe neustest voor kinderen.Beeld ANP

Het is helemaal niet nodig om kinderen te belasten met het stokje dat zo diep de neus in gaat. Een minder lang alternatief, waarbij het lijkt alsof er met een wattenstaafje in de neus wordt gepeuterd, werkt goed genoeg, stellen de kinderartsen. In Oostenrijk testen alle basisschoolleerlingen er wekelijks mee. Ook in de Verenigde Staten is een diepe neustest niet verplicht.

Toch wordt de ondiepe methode in de meeste GGD-teststraten nog niet gebruikt. GGD’s mogen zelf bepalen welke gevalideerde tests ze gebruiken. In Breda zijn ondiepe sneltesten al wél de standaard, verklaart GGD West-Brabant. De GGD Amsterdam doet onderzoek naar de gevoeligheid van de ondiepe neustest en hoopt er binnenkort mee te kunnen werken.

Sinds de heropening van de basisscholen moet een klas in quarantaine bij één positieve leerling of leerkracht. Het advies is dat alle kinderen zich op dag vijf laten testen. Als die negatief is, mogen ze terug naar school. Laten ouders hun kinderen niet testen, moeten ze tien dagen thuis blijven. Het aantal kinderen dat zich laat testen neemt de afgelopen weken snel toe. In de eerste schoolweek van 8 februari werden 8153 vier tot 12-jarigen getest, afgelopen week waren dat er 53.425. Desondanks is er ook een groep ouders die hun kroost daar niet mee wil belasten. Daar hebben ze uiteenlopende redenen voor. Een veelgehoorde is dat ze ‘echt niet zo’n diepe staaf in de neus van hun kind laten duwen’.

‘Eng’

Saskia de Koning (35) had het er laatst al over met haar dochter Kyra (4). Wat zou ze doen als ze verkouden is of in quarantaine moet vanwege een positief geteste klasgenoot? Zou ze zich dan laten testen? Nee, luidde het antwoord.

Saskia de Koning (35) en haar dochter Kyra (4). Beeld Rob Voss
Saskia de Koning (35) en haar dochter Kyra (4).Beeld Rob Voss

“Ze gaf aan dat ze het eng vindt,” vertelt haar moeder. Want Kyra ging wel eens mee toen haar moeder zich liet testen, zag de staaf diep de neus in gaan, zag hoe haar moeder tranen in de ogen kreeg, zag een vreemde tent met al die klinisch ingepakte mensen. “Ik heb haar verteld dat het geen zeer doet, maar er zit wel een vreemde aan je,” zegt De Koning.

Kyra is nog niet verkouden geweest en heeft ook nog geen besmetting in de klas gehad, dus een test was tot dusver niet nodig. Haar ouders zijn absoluut niet tegen testen, maar vinden dat Kyra zelf mag beslissen of ze dat wil laten doen. “Het is haar lichaam. Ik ga haar angst niet bagatelliseren en zeggen dat ze een vreemde een staaf in haar neus moet laten duwen. Wat leert ze daarvan? Ik vind het veel belangrijker dat ze zelf over haar lijf leert beschikken,” verklaart De Koning.

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) adviseert kinderartsen in alle ziekenhuizen de minder belastende test te gebruiken: een speekseltest (ook bekend als sabbelwat) of anders een ondiepe neustest. “Ik zie kinderen na zo’n test op mijn spreekuur en dan zit ik heel dichtbij ze. Ook als ze een valse negatieve test hebben maak ik me daar geen zorgen over, omdat ze weinig virus dragen,” verklaart voorzitter en tevens OMT-lid Károly Illy.

Een meisjes uit de gemeente Lansingerland wordt getest op het coronavirus.  Beeld ANP
Een meisjes uit de gemeente Lansingerland wordt getest op het coronavirus.Beeld ANP

Bij de ondiepe neustest wordt met een iets stijvere wattenstaaf in beide neusgaten van het kind geroerd. Kinderartsen omschrijven het ‘alsof er in de neus wordt gepeuterd’. Voordeel is dat mogelijk meer ouders hun kinderen laten testen als de methode minder belastend is. “Je kunt altijd kinderen missen, het risico is nooit nul. Er is in Utrecht gekeken naar het verschil met een diepe test, maar het resultaat is niet significant minder bij de mensen die we als besmettelijk beschouwen,” zegt arts-microbioloog Jan Kluytmans.

Traumatisch

Kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning vindt dat er genoeg bewijs ligt dat de test geschikt is. “De test is bijna net zo sensitief en mensen met een hoge viral load haalt die er zeker uit. Wat je wellicht mist, zijn mensen die heel weinig virus dragen maar dat zijn ook niet degene die het overdragen,” verklaart ze. Omdat de diepe test door sommige kinderen ‘als traumatisch wordt ervaren’, vindt de kinderarts-epidemioloog het extra belangrijk om deze groep snel ondiep te gaan testen, zodat ze in ieder geval naar de teststraat blijven gaan.

De vierjarige Kyra was één en al oor toen haar moeder over de ‘neuspeutermethode’ begon. “Ze vroeg of ze haar snot dan ook opeten,” vertelt haar moeder lachend. Om eraan toe te voegen dat ze die test ‘misschien wel een keer wil proberen’. “Misschien denkt ze over een poosje sowieso anders over de test. Dan gaan we gewoon. Maar nu accepteren wij haar angst. Dan maar vijf dagen langer thuis.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden