Kinderafdelingen ziekenhuizen vol, patiënten moeten naar België

De kinderafdelingen in bijna alle ziekenhuizen liggen zo vol, dat patiëntjes al worden overgeplaatst naar België. Ook zijn opnamestops ingelast en operaties uitgesteld.

Hanneke van Houwelingen
Foto ter illustratie. Beeld Shutterstock
Foto ter illustratie.Beeld Shutterstock

Afgelopen week werden al zes kinderen naar Belgische ziekenhuizen gebracht, omdat in eigen land geen plek is. In de Randstad is het beddentekort zelfs zo nijpend dat personeel bijna dagelijks 30 tot 35 hospitalen moet bellen om een opnameplek voor de patiëntje te regelen.

De oorzaak van de drukte is tweeledig: het schrijnende tekort aan kinderverpleegkundigen én verkoudheidsvirussen die rondwaren. Veel kinderen zijn momenteel geveld door de griep en het RS-virus. Dit laatste is een verkoudheidsvirus dat hevige ademhalingsproblemen en – bij gebrek aan eetlust – uitdroging kan veroorzaken. Met name 0 tot 2-jarigen kunnen erg ziek worden en op de intensive care belanden.

Vrijwel elke winterperiode duikt het RS-virus op, maar dit jaar stak het eerder de kop op dan verwacht, vertelt kinderarts Edmond Rings van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. “We kampen al jaren met een landelijk beddentekort op de intensive care en afdeling neonatologie, maar daar komt nu bovenop dat bijna alle tachtig verpleegafdelingen in het land vol liggen met zieke kinderen. Hierdoor is geen doorstroming mogelijk.”

In het Sophia werden onder meer hartoperaties van kinderen uitgesteld, omdat er geen bed op de ic beschikbaar was. Rings noemt het beddentekort ‘dramatisch’, maar benadrukt dat de gezondheid van de patiëntjes nog nergens in gevaar is gekomen. “Oók in België zijn zij in goede handen.”

Zorgelijk

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde noemt de situatie zorgelijk. “Het overplaatsen van kinderen naar het buitenland is heel vervelend voor de ouders. Zij maken zich toch al zorgen en moeten dan ook nog eens flinke afstanden afleggen,” reageert voorzitter Károly Illy.

Nog deze winter lanceert de beroepsvereniging een digitaal systeem, genaamd Kind zoekt bed, waarop de ziekenhuizen onmiddellijk zien wie er nog capaciteit heeft. Ook worden extra gespecialiseerde kinderverpleegkundigen opgeleid, zoals in het Franciscus Gasthuis & Vlietland, dat momenteel een opnamestop heeft. “We leiden er nu tien op, maar dit duurt vijftien maanden. Het probleem is voorlopig dus nog niet verholpen,” aldus een woordvoerder. In de hele zorgsector zijn momenteel 38.000 vacatures.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden