PlusNieuws

Kind toeslagouder krijgt ‘steun in de rug’ tot 10.000 euro

Niet alleen de ouders, maar ook de kinderen in de toeslagenaffaire krijgen geld van de overheid. Wel moeten ze er nog even op wachten en wordt er in hun geval niet gesproken van ‘compensatie’.

Laurens Kok
Premier Mark Rutte (r) en minister Wopke Hoekstra in februari bij het Catshuis, voorafgaand aan een gesprek met gedupeerden van de toeslagenaffaire.  Beeld ANP
Premier Mark Rutte (r) en minister Wopke Hoekstra in februari bij het Catshuis, voorafgaand aan een gesprek met gedupeerden van de toeslagenaffaire.Beeld ANP

De toeslagenaffaire bij de Belastingdienst blijft voor ophef zorgen. Nu weer blijken tussen 2015 en 2020 zeker 1115 kinderen uit huis te zijn geplaatst. Hoewel niet vaststaat dat al die kinderen als gevolg van de toeslagenaffaire in de opvang of een pleeggezin zijn beland, is er weinig fantasie voor nodig om te bedenken wat een opeenstapeling van dwanginvorderingen en deurwaarders met de sfeer in hun ouderlijk huis heeft gedaan. De Tweede Kamer dringt aan op extra onderzoek.

Dat kinderen óók tot de slachtoffers van de toeslagenaffaire behoren, wordt door de overheid erkend. Volgens het ministerie van Financiën gaat het hierbij om circa 70.000 kinderen. De voortdurende stress bij hun ouders en hun gezinnen en het gebrek aan geld om zelfs maar een sinterklaascadeautje te kunnen kopen hakten er stevig in.

Schrijnend

Ronduit schrijnend zijn de verhalen die de organisatie Missing Chapter eerder optekende uit de monden van gedupeerde jeugdigen. Zo zei de pas 10 jaar oude ‘S’: “Ik heb nog nooit gehad dat er iemand bij mij had gespeeld. Ik heb ook nog maar een paar keer bij iemand anders gespeeld. Als iemand wilde afspreken, zei ik: ‘Dat gaat niet.’”

En ook oudere kinderen zeiden de ervaringen nog altijd mee te torsen. “Als je het niet hebt meegemaakt, kun je je niet goed voorstellen wat het betekent om je je hele leven al een fraudeur te voelen,” zei de 18-jarige ‘Z.’ En de 19-jarige ‘C’: “Ik denk eigenlijk dat mijn leven al verwoest is. Ik weet echt niet hoe ik het op de rit moet krijgen. Door de affaire heb ik een groot stuk van mijn jeugd bijvoorbeeld niet op school gezeten.”

Geen compensatie

Dit soort verhalen heeft eraan bijgedragen dat de regeling die voor kinderen is opgetuigd zelfs nog wat verruimd is. Mede op verzoek van de kinderen zelf is er niet één vast bedrag gekomen, maar hangt de hoogte van het bedrag af van de leeftijd van het kind.

Voor kinderen van 0 tot en met 5 is een bedrag van 2000 euro per kind beschikbaar, dat stapsgewijs oploopt tot 10.000 euro voor 18-plussers. Wat de precieze situatie thuis is geweest, wordt niet getoetst. Alle kinderen van toeslagenouders komen voor het geld in aanmerking en zij moeten hier zelf over mogen beschikken, ook als ze nog niet meerderjarig zijn.

Aanvankelijk wilde het kabinet kleinere bedragen toekennen (tot 7500 euro) om zo niet te veel af te wijken van andere bestaande compensatieregelingen voor kinderen. Zo hebben de slachtoffers van geweld in de jeugdzorg allemaal recht op 5000 euro. De vrees bestond dat grotere bedragen tot een onrechtvaardigheidsgevoel zouden kunnen leiden bij die groep. Toch werd onder druk van de Tweede Kamer uiteindelijk gekozen voor een hogere vergoeding voor de kinderen van toeslagouders.

Het geld is bedoeld als een steun in de rug en moet niet als compensatie of schadevergoeding worden gezien. Want, zo schreef demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Financiën) eerder aan de Kamer: ‘Het verlies aan jeugd is op geen enkele manier met terugwerkende kracht te repareren. Het kabinet kan wel hun leed erkennen en bijdragen aan een betere toekomst.’

Leven op de rit

Het programma dat is opgezet, heeft de titel Leven op de rit meegekregen. Het programma voorziet naast het geldbedrag voor getroffen kinderen ook in een hulplijn en heeft onder andere tot doel dat er een gemeenschap wordt opgericht waarin gedupeerden hun ervaringen met elkaar kunnen delen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën moet in 2022 met de uitvoering van het programma worden gestart. Ook de uitbetaling moet dan plaatsvinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden