PlusFilm- en tv-tips

Kijktips voor de zaterdagavond

Wat is er vanavond op de buis? Het Parool zet een aantal tips voor u op een rijtje.

Het Parool
20th Century Women, Canvas, 22.15 uur. Beeld Annapurna Pictures
20th Century Women, Canvas, 22.15 uur.Beeld Annapurna Pictures

Film

Power Rangers
RTL 7, 20.00 uur

Het leek een onzalig idee om de Power Rangers tv-serie uit de jaren negentig te promoveren naar het witte doek, maar eigenlijk is het resultaat nog niet zo slecht. Vijf buitenbeentjes moeten op elkaar vertrouwen om hun stad te redden. De tieners ontdekken dat zij de enigen zijn die een buitenaardse bedreiging kunnen afwenden. De personages worden goed neergezet en leuk geacteerd, en dat maakt het makkelijker om alle onzin in het scenario voor lief te nemen. De humor is welkom, maar het duurt wel lang voordat de actie begint. (Dean Israelite, VS/Can/Jap/HK 2017)

Lethal Weapon
Veronica, 20.00 uur

Deze strak geregisseerde actiefilm met twee prima hoofdrollen werd het voorbeeld voor talloze ‘buddy movies’ en enkele aardige vervolgen. Rechercheur Roger Murtaugh (Danny Glover) is vijftig geworden en heeft nog maar enkele jaren te gaan voor zijn pensioen. De roekeloze, schietgrage agent Martin Riggs (Mel Gibson) is zijn vrouw verloren en niets kan hem sindsdien nog schelen. Deze twee tegenpolen moeten samenwerken om de dood van een bankier te onderzoeken. Gibson en Glover zijn perfect op elkaar ingespeeld en hun wisselwerking maakt deze vlotte film. (Richard Donner, VS 1987)

The Notebook
VRT, 21.20 uur

In de jaren veertig ontmoeten tieners Allie en Noah (Rachel McAdams en Ryan Gosling) elkaar. Ze worden op slag verliefd, maar dat valt niet goed bij Allies rijke ouders. Ze vinden Noah geen goede partij voor hun dochter. Door de oorlog verliest het koppel elkaar uit het oog, maar jaren later zien ze elkaar terug. De film is gebaseerd op een roman van Nicholas Sparks en springt op en neer tussen de jaren veertig en het heden. Het verhaal is behoorlijk sentimenteel, maar niet op een hinderlijke manier omdat er voortreffelijk wordt geacteerd. (Nick Cassavetes, VS 2004)

20th Century Women
Canvas, 22.15 uur

Eind jaren zeventig groeit de vijftienjarige Jamie (Lucas Jade Zumann) op bij zijn alleenstaande moeder Dorothea (Annette Bening) in een groot pand met verschillende huurders. Dorothea doet haar best om haar zoon te begrijpen, met wisselend succes en de onmisbare hulp van Abbie en Julie (Greta Gerwig en Elle Fanning). Mooi drama naar het deels autobiografische en voor een Oscar genomineerde scenario van regisseur Mills. Vlot verteld, prachtig geacteerd en voorzien van een pakkende soundtrack met muziek uit de periode, die heel getrouw werd vormgegeven. (Mike Mills, VS 2016)

Tv

De oude wereld, dingen die voorbijgaan
NPO 2, 19.50 uur

Europa sprak af dat het continent in 2050 klimaatneutraal moet zijn. In zijn programma ‘De oude wereld, dingen die voorbijgaan’ reist Kefah Allush door enkele Europese landen om te kijken wat de lokale impact is van dat besluit. Vandaag is de presentator in Duitsland, waar de auto-industrie altijd een voorname rol heeft gespeeld. Terwijl sommige fabrikanten noodgedwongen afscheid nemen van de benzine- en dieselmotor, verkeren andere merken nog in de ontkenningsfase. In Zwitserland ziet Allush hoe Zermatt alleen nog elektrische taxi’s en bussen toestaat.

Dolly Parton at the BBC
BBC 2, 21.30 uur

Op BBC 2 staat de hele avond in het teken van countryster Dolly Parton, die deze week 76 werd. Na een selectie van optredens in verschillende BBC-programma’s uit de afgelopen decennia volgt om 22.30 uur de persoonlijke documentaire ‘Here I Am’. Deze film volgt de zangeres tijdens de voorbereidingen op de viering van de vijftigste verjaardag van haar eerste optreden op het podium van Grand Ole Opry. Dit jubileumconcert wordt aansluitend uitgezonden (24.00 uur). Partons optreden uit 2014 op het Glastonbury muziekfestival sluit de avond af (1.15 uur).

El silencio de otros
NPO 2, 23.45 uur

Door een Spaanse amnestiewet uit 1977 werd het onmogelijk om medewerkers van het Franco-regime te vervolgen. De wet voorkwam dat het land werd verscheurd, maar zorgde ook dat slachtoffers niet werden gehoord en oorlogsmisdadigers nog vrij rondlopen. De documentaire ‘El silencio de otros’ volgt zes jaar lang een groep slachtoffers die zich daar niet bij neerleggen. José Galante, die werd gearresteerd en gemarteld, probeert via een internationale omweg gerechtigheid te krijgen. María Martín wil haar moeder, die in een massagraf ligt, graag herbegraven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden