Kieswijzer

Kieswijzer: hulp bij keuze voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021

Woensdag 17 maart is de laatste dag dat Nederland naar de stembus gaat voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021. Tot het laatste moment aan het zweven? We legden 30 stellingen voor aan 18 lijsttrekkers. Ontdek hier met welke lijsttrekker uw mening het meest overeenkomt.

Voor deze Kieswijzer zijn op basis van actuele thema’s en de programma’s van politieke partijen vragen en stellingen geformuleerd. Deze zijn voorgelegd aan de achttien partijen die op dit moment volgens een van de peilingen serieus kans maken op een zetel.

Het doorlopen van de dertig stellingen brengt u bij de lijsttrekker die het beste overeenkomt met uw mening. Niet door simpel ja of nee te antwoorden, in onze Kieswijzer kunt u uw standpunt ten opzichte van de stelling specifiek kiezen door een positie te kiezen op de balk. U geeft bijvoorbeeld aan op welke leeftijd volgens u de pensioengerechtigde leeftijd zou moeten ingaan. Bovendien kunt u zien hoe uw mening zich verhoudt tot het gemiddelde van Nederland.

De Kieswijzer is ontwikkeld in samenwerking met onderzoeksbureau iVOX. De stellingen zijn voorgelegd aan 18 politieke partijen en zijn getoetst onder 2000 respondenten die een afspiegeling vormen van de Nederlandse samenleving.

Verkiezingen duren 3 dagen

Vanwege de coronacrisis worden de Tweede Kamerverkiezingen in maart uitgesmeerd over drie dagen. Ook krijgen 70-plussers vanwege de coronacrisis de mogelijkheid om per post te stemmen. Op 15 en 16 maart kunnen kiezers terecht in een paar stembureaus. In kleinere gemeenten zal één stembureau open zijn. Alleen op 17 maart zijn álle stembureaus in Nederland open.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden