PlusNieuws

Kick Out Zwarte Piet stuurt ‘inclusieve sinterklaaspakketten’ naar scholen in Staphorst

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet stuurt ruim 250 ‘inclusieve sinterklaaspakketten’ naar scholen in Staphorst. Na de ongeregeldheden van twee weken geleden hoopt de groep zo alsnog de discussie over de inzet van Zwarte Piet aan te zwengelen. Kinderen krijgen een werkboek, leraren een docentenhandleiding.

Arjan Bosch
Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet werden bij de intocht in Staphorst tegengehouden. Beeld Martijn Bijzitter
Demonstranten van Kick Out Zwarte Piet werden bij de intocht in Staphorst tegengehouden.Beeld Martijn Bijzitter

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) stuurt ruim 250 ‘inclusieve sinterklaaspakketten’ naar scholen in Staphorst en omgeving. Met het cadeau hoopt ze de bewustwording in die gemeente over ‘een noodzakelijke duurzame transitie van ‘Zwarte Piet’ naar ‘Piet’ te vergroten. In sinterklaaspakketten voor de kinderen zitten onder meer inclusieve chocoladerepen, slingers en cadeaupapier en een inclusief sinterklaasspel.

Ongeregeldheden

KOZP richt zich opnieuw tot Staphorst, nadat KOZP enkele weken geleden in het dorp wilde protesteren bij de jaarlijkse intocht, omdat de lokale ondernemersvereniging ondanks de maatschappelijke discussie koos voor de inzet van een Zwarte Piet. KOZP werd bij binnenkomst in Staphorst echter opgewacht door tegenstanders. De actievoerders werden geïntimideerd en hun auto’s werden besmeurd. Er werd met eieren gegooid, er werden spullen uit de auto’s getrokken en de auto’s werden heen en weer geschud en vernield.

De intocht van Sinterklaas in Staphorst dit jaar. Beeld Martijn Bijzitter
De intocht van Sinterklaas in Staphorst dit jaar.Beeld Martijn Bijzitter

Verschillende instanties doen inmiddels onderzoek naar de gebeurtenissen van die dag. De politie is nog op zoek naar twee verdachten en de gemeente Staphorst en de Inspectie Justitie en Veiligheid bekijken ook de rol van de politie en het handelen van burgemeester Jan ten Kate.

Lespakket

Met de pakketten hoopt KOZP scholen die al inzetten op verandering aan te moedigen en scholen die ‘nog niet zo ver zijn’ te inspireren en een anders ingestoken sinterklaasviering te omarmen. ‘Zodat ook in Staphorst en omgeving een veilige en inclusieve sinterklaasviering op school mogelijk wordt gemaakt,’ luidt het statement.

Daarnaast biedt KOZP onder de noemer ‘De Geschiedenis van Sint & Piet’ de scholen van Staphorst een lespakket aan. Ook daarmee worden scholen volgens de actiegroep een handje op weg geholpen om samen het gesprek aan te gaan over het sinterklaasfeest en Zwarte Piet. Dat pakket bestaat uit digitale presentaties, een werkboek, printmaterialen en een docentenhandleiding.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden