Kick Out Zwarte Piet: ‘Gesprek Rutte met antiracisten is pr-stunt’

Kick Out Zwarte Piet is boos op premier Rutte over het gesprek dat hij woensdag gaat voeren met demonstranten tegen racisme. De actiegroep is niet uitgenodigd en de manier waarop het gesprek tot stand is gekomen, zint de groep niet.

Het Parool
KOZP-voorman Jerry Afriyie.  Beeld ANP
KOZP-voorman Jerry Afriyie.Beeld ANP

Het gesprek lijkt volgens Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zo meer op een publiciteitsstunt dan een oprecht gesprek om institutioneel en anti-zwart racisme concreet te gaan bestrijden. ‘De premier bepaalt de agenda en de voorwaarden voor een gesprek, en daarnaast ook wie hij ontvangt.’

De actiegroep zegt niet te zijn uitgenodigd, terwijl ze aan de basis heeft gestaan van de grote Black Lives Matter-demonstraties van de afgelopen weken. Zij zegt dat onder diverse leden die zijn aangesloten bij de BLM-beweging ook leden van KOZP vallen.

Rutte spreekt woensdagmiddag op het Catshuis ‘mensen die deelnamen aan de antiracismedemonstraties en anderen die zich in het racismedebat mengen’. Maar KOZP, een van de organisatoren van het protest op de Dam, zit dus niet aan tafel en ook rapper Akwasi − die vanwege zijn uitlatingen tijdens de demonstratie veel in het nieuws kwam − zou niet zijn uitgenodigd. Drie andere organisatoren van de protesten kregen eveneens geen uitnodiging.

Gespreksonderwerp

Ook het aangekondigde gespreksonderwerp, ‘hoe de racismediscussie in Nederland moet worden gevoerd’, zint KOZP niet. Volgens de actiegroep zou het niet moeten gaan over de discussie maar over beleid om geïnstitutionaliseerd racisme te bestrijden. ‘We zien dit als een afleidingsmanoeuvre om het niet te hebben over de oproepen van onder andere de EU om een nationale aanpak voor de bestrijding van racisme te formuleren.’

Rond lunchtijd zal het gesprek plaatsvinden. Wie daar precies aanwezig zullen zijn, is onbekend. Na afloop zal er een persverklaring worden gegeven door de betrokken partijen.

Kamervragen

Kamerlid Niels van de Berge heeft namens GroenLinks vragen gesteld aan Mark Rutte in de Tweede Kamer. Zo vraagt hij waarom Rutte niet in gesprek gaat met KOZP, die dat al sinds vorig jaar probeert.

Ook de inzet van het gesprek leidt tot vragen bij Van de Berge. Waarom voert u niet het gesprek over hoe we institutioneel racisme aan kunnen pakken, in plaats van hoe het gesprek over institutioneel racisme moeten worden gevoerd?

Daarnaast wil het Kamerlid weten waarom KOZP nooit is uitgenodigd voor een gesprek, aangezien de de discussie over zwarte piet, institutioneel racisme en ongelijkheid al zeven jaar breed wordt gevoerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden