Nieuws

Kick Out Zwarte Piet belaagd in Volendam bij demonstratie tegen racisme

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft zaterdagmiddag korte tijd in Volendam gedemonstreerd tegen Zwarte Piet en ‘structureel racisme’ in het dorp.

Het Parool
Volgens KOZP-woordvoerder Jerry Afriyie zijn de demonstranten belaagd door ‘zeker vierhonderd’ Volendammers.  Beeld ANP
Volgens KOZP-woordvoerder Jerry Afriyie zijn de demonstranten belaagd door ‘zeker vierhonderd’ Volendammers.Beeld ANP

De politie heeft de enkele tientallen demonstranten weer naar hun eigen (twee) bussen begeleid, die rond 13.00 uur het dorp uitreden onder politiebegeleiding. De actie was daarmee voorbij, bevestigt KOZP.

Volgens KOZP-woordvoerder Jerry Afriyie zijn de demonstranten belaagd door ‘zeker vierhonderd’ Volendammers. Ze zijn bekogeld ‘met van alles en nog wat’. Het was op dat moment markt op het plein, dus er is gegooid met onder meer fruit en oliebollen. De politie kon de aantallen van de demonstranten en de Volendammers die hen belaagden niet bevestigen.

Grimmige sfeer

De politie hield de groepen uit elkaar. De sfeer was grimmig. Rond 13.00 uur begeleidde de politie alle demonstranten terug hun bussen in. Ook die werden bekogeld met eieren en met de voorraad van de oliebollenkraam op het plein. Volgens Afriyie zijn enkele ramen van de bussen beschadigd. Vanuit de bevolking werd ook vuurwerk gegooid. Zaterdagmiddag wordt bekeken of KOZP-mensen letsel hebben opgelopen. Er wordt ook contact opgenomen met de eigen advocaten vanwege de belagingen, zegt Afriyie.

‘Hoewel er in de afgelopen tien jaar van de campagne Zwarte Piet is Racisme veel bereikt is, en we voorzichtig hoopvol zijn, zijn er in Nederland nog steeds plekken waar racisme niet tot nauwelijks benoemd of bestreden wordt,’ staat in een verklaring van de actievoerders, voorafgaand aan de demonstratie.

KOZP demonstratie eerder afgelast

Eerder gelastte KOZP een demonstratie in Volendam af. Ze wilden daar toen demonstreren bij de sinterklaasintocht. Volgens Afriyie liet de burgemeester de nacht ervoor weten dat de intocht niet door zou gaan. KOZP zag daarop af van demonstreren, maar kwam er later achter dat er wel een ‘soort parade’ in Volendam aan de gang was.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden