Kerken laten maximaal 30 mensen binnen, bezoekers mogen niet zingen
Kerken brengen hun aantal bezoekers terug naar maximaal dertig. Kerkgangers mogen ook niet meer zingen. Dat hebben ze in samenspraak met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) besloten.
Maandag overlegde de minister met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken. “We moeten allemaal weer even extra offers brengen om het coronavirus er stevig onder te krijgen,” zegt minister Grapperhaus. Naar eigen zeggen heeft de bewindsman dat vorige week ook al aangegeven in overleg met de kerken. Maar “het is toch voor sommige gemeenschappen kennelijk goed om dat nog eens even heel erg expliciet uit te dragen.”
Waar de overheid beperkingen in bijvoorbeeld de cultuur- en evenementenbranche kan opleggen, moet dat bij kerken op basis van vrijwilligheid. “Ik mag niet in de kerk de politie gaan laten handhaven. Dat is echt flagrant in strijd met de grondwet. Dus ik moet het hebben van bereidheid, vrijwilligheid en opofferingsgezindheid.”
600 bezoekers
Dit weekend ontstond nog opschudding over drie kerkdiensten in Staphorst, waar per dienst 600 bezoekers welkom waren. De kerkgangers zongen – wat volgens de rijksoverheid wel mag in de kerk, mits men afstand houdt en goed ventileert – en droegen geen mondkapjes. Gert-Jan Segers (ChristenUnie) benadrukte dat de kerk volgens hem ‘niet het goede voorbeeld geeft’.
In de Amsterdamse Westerkerk mochten zondag meer dan 30 mensen de dienst bijwonen, zei voorzitter Jeroen Kramer eerder maandag in Het Parool - maar bij het hanteren van een veilige afstand passen dan ook 400 mensen in het pand. Amsterdamse moskeeën besloten al eerder maatregelen te nemen, zoals het annuleren van de vrijdagmiddaggebeden of het geheel sluiten van de moskee voor drie weken.
SGP-voorman Kees van der Staaij is niet blij met het besluit. ‘Geschrokken van deze uitkomst. Dit gaat wel heel erg ver en biedt geen enkele ruimte voor maatwerk. Heb het gevoel dat de koers hier meer wordt bepaald door commotie dan door rijp beraad,’ twittert hij.
Geschrokken van deze uitkomst. Dit gaat wel heel erg ver en biedt geen enkele ruimte voor maatwerk. Heb het gevoel dat de koers hier meer wordt bepaald door commotie dan door rijp beraad. #coronaregels https://t.co/XM0aqjhHbN
— Kees van der Staaij (@keesvdstaaij) 5 oktober 2020