Katten geïnfecteerd met corona om besmettelijkheid te testen

Om uit te vinden hoe besmettelijk katten zijn voor mensen, gaan drie Nederlandse universiteiten de dieren infecteren met het coronavirus. Ook worden katten onderzocht van baasjes die Covid-19 hebben gehad.

Eric Reijnen Rutten
null Beeld Shutterstock
Beeld Shutterstock

Het onderzoek wordt gedaan door de Wageningen University & Research (WUR), Universiteit Utrecht en Erasmus Universiteit Rotterdam. “Van katten is bekend dat ze vatbaar zijn voor corona,” stelt viroloog Wim van der Poel van de WUR. “Het is de bedoeling dat we gaan kijken wat voor ziektebeeld het precies brengt bij katten, of de dieren ziek worden en hoe snel en of mensen ook door katten geïnfecteerd worden.”

Het idee is dat op die manier het risico van de verspreiding van corona door de huisdieren beter ingeschat kan worden. Ook kan zo worden bekeken hoe corona-infecties bij katten kunnen worden voorkomen.

Opgelopen van een nerts

Lang is gedacht dat dat risico niet zo groot is en dat dieren het eerder van mensen krijgen dan andersom. Maar nu bestaat het vermoeden dat een medewerker van een nertsenboerderij in Noord-Brabant het coronavirus heeft opgelopen van een nerts. Landbouwminister Carola Schouten heeft nu opgedragen om meer dan honderd nertsenboerderijen te onderzoeken op corona.

“Daar zijn we dag en nacht druk mee,” zegt hoogleraar Van der Poel. “Alle dieren die komen te overlijden worden onderzocht.”

De meeste andere dieren lijken minder bevattelijk voor het virus, hoewel ook al een keer bij een hond een besmetting is vastgesteld. Wel zouden apen het virus op de mens kunnen overbrengen, reden waarom Ouwehands Dierenpark in Rhenen de verzorgers mondkapjes laat dragen en afstand laat houden.

Niet knuffelen

Van der Poel raadt mensen aan altijd even hun handen te wassen als ze hun kat hebben geaaid. Ook adviseert hij mensen die coronaverschijnselen hebben de kat even binnen te houden en deze niet te knuffelen of laten likken.

Vooralsnog wordt het coronavirus geïnfecteerd bij vijf katten, hoewel dat er later meer kunnen worden. Bij de 150 katten die in een huishouden wonen waar iemand corona heeft gehad, wordt bekeken hoezeer het virus lijkt op dat van de mens. Ook proberen de universiteiten na te gaan hoe snel de besmetting van mens op kat is gegaan, of eventueel omgekeerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden