PlusAchtergrond

Kan dat vaccineren nou echt niet sneller?

Nederland kijkt jaloers naar landen die in veel hoger tempo vaccineren tegen het coronavirus. Opnieuw laait de discussie op over de keuze om de oudste groepen het eerst in te enten. Het kabinet houdt vooralsnog voet bij stuk.

Bas Soetenhorst
Amsterdamse huisartsen kregen in februari een covidprik in het AMC. 

 Beeld Dingena Mol
Amsterdamse huisartsen kregen in februari een covidprik in het AMC.Beeld Dingena Mol

Kan het tempo niet omhoog?! De berichten over de vaccinatiesnelheid uit landen als Israël en het Verenigd Koninkrijk jagen de frustratie aan. “Dit is niet het WK covidvaccinatie,” bezwoer de RIVM-directeur belast met het vaccinatieprogramma. Veel Nederlanders ervaren dat anders.

De alleroudsten zijn inmiddels in hoge mate beschermd. Maar we zijn nu pas bij de 75-plussers, van wie eind vorige week 15 procent een eerste prik had gehad. Het duurt nog zeker drie weken voordat de groep 70-74-jarigen een uitnodiging krijgt. Pas eind volgende maand kunnen de eerste zestigers een prikafspraak maken. Op zijn vroegst half mei moeten de meest kwetsbare groepen allemaal zijn gevaccineerd en zouden we afscheid kunnen nemen van een voornaam deel van alle beperkende maatregelen.

24/7 prikken

En dan is dus de vraag: kan dat niet sneller? Ga 24/7 prikken, is een vaak gehoorde suggestie. Gezien de hoeveelheid coronavaccins op Nederlandse bodem is dat niet zinvol volgens minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Elders in Europa is dat niet anders, zei hij dinsdagavond op de persconferentie.

Opnieuw beloofde hij een versnelling van het vaccineren, omdat de komende weken grotere leveranties zijn voorzien. Vorige week werd de 2 miljoenste prik gezet. Begin volgende maand moeten dat er 3 miljoen zijn, half april 4 miljoen, begin mei ruim 5 miljoen.

Maar waarom houdt Nederland honderdduizenden vaccins in voorraad? Volgens De Jonge is dat inderdaad fors. Het komt door het tijdelijk staken van vaccinaties met AstraZeneca. Nu die zijn hervat, wordt de opgebouwde extra voorraad versneld weggeprikt. En omdat Pfizer – in tegenstelling tot AstraZeneca – toezeggingen nakomt, gaat de veiligheidsvoorraad van dat vaccin van vijf dagen terug naar drie dagen.

Voorrang aan 50-plussers

Daar komt bij dat het geen kwestie is van vaccins inladen, uitrijden en prikken maar, aldus De Jonge. “Je hebt de fysieke voorraad die binnenkomt. Vervolgens moet die ingeklaard, dat is de kwaliteitscontrole. Vervolgens wordt die voorraad in een week tijd uitgereden. Vervolgens is er bij de uitvoerende partijen enkele dagen tot een week – tot twee weken zelfs bij huisartsen – de tijd om dat in te prikken. Dus eer een binnengebracht vaccin daadwerkelijk in een bovenarm zit: daar kan echt een paar weken tussen zitten.”

Dan is er nog de prikstrategie: is het niet slimmer 50- of 60-plussers met voorrang één keer te prikken, in lijn met de Britse aanpak? Dan is de groep die het vaakst op de ic’s belandt tot op grote hoogte sneller beschermd.

De Jonge voelt daar niet voor en verwijst naar advies van de Gezondheidsraad om eerst de oudsten te vaccineren. “In de eerste week van januari zaten we op een sterfte per week in de verpleeghuizen van rond de 400. Ongelofelijk hoog. Inmiddels zijn daar 20 covidgerelateerde sterfgevallen. Dus er is een enorme gezondheidswinst gehaald, die hadden we anders nooit hadden geboekt.”

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden