Nieuws

Kamp over extra defensiemiljarden: ‘Blij dat boodschap goed tussen de oren zat’

‘Invalminister’ van Defensie Henk Kamp riep onlangs de formerende partijen op om de knip te trekken voor de krijgsmacht. Met een bedrag van 3 miljard euro is hij tevreden.

Hanneke Keultjes
Demissionair minister Henk Kamp (Defensie) tijdens het debat over de begroting van zijn ministerie in de Tweede Kamer. Beeld ANP/Bart Maat
Demissionair minister Henk Kamp (Defensie) tijdens het debat over de begroting van zijn ministerie in de Tweede Kamer.Beeld ANP/Bart Maat

Vier miljard was er minimaal nodig, zei hij vorige maand nog in navolging van vier generaals. Het worden er drie, aldus het woensdag gepresenteerde regeerakkoord. Zijn opvolger, zegt Kamp in een reactie, ‘moet nog steeds keuzes maken’. “Maar dit is een hele verbetering.”

Ook de vorige kabinetsperiode kwam er geld bij: 2,1 miljard euro structureel. Daarvan werden straaljagers aangekocht. Maar nog altijd kampt defensie met forse tekorten. Het percentage van de krijgsmacht dat direct inzetbaar is, laat met slechts 50 procent ernstig te wensen over. “Dat is echt niet goed,” erkent Kamp. “Defensie is structureel uit het lood.”

In stapjes

Maar met het extra geld kan weer worden ‘toegewerkt’ naar 100 procent, denkt de VVD-bewindsman die de in september afgetreden Ank Bijleveld opvolgde. Hij zegt dat de volgende minister van Defensie in 2022 met een nieuwe defensienota komt waarin wordt uiteengezet wat er met het extra geld gebeurt. En vooral ook: wat níet kan.

De miljardeninjectie komt in stapjes: van een half miljard in 2022 naar 1,9 miljard in 2023 en daarna zelfs een paar jaar iets meer dan 4 miljard extra. Dat het bedrag oploopt, is prima, vindt Kamp. “Als we zware munitie zoals mortiergranaten bestellen, is de levertijd twee jaar. We kunnen toch niet alles in één keer uitgeven.”

Geen alternatief

De Navo-norm (2 procent van het bruto binnenlands product wordt aan defensie uitgegeven) wordt niet gehaald. Daarvoor was minimaal 5 miljard euro extra nodig. Maar, zegt Kamp, Nederland komt met het extra geld in 2024 wel op het Europees gemiddelde van 1,85 procent. “En we stonden op de ranglijst bijna laatste.”

Defensie wordt vaak als duizenddingendoekje gebruikt: militairen worden ingezet in de coronacrisis, bij hoogwater, om mensen uit Afghanistan te evacueren, de politie bij te staan bij demonstraties en om de extra-beveiligde gevangenis te bewaken. “De civiele autoriteiten moeten altijd op ons kunnen terugvallen,” vindt Kamp. “Er is geen alternatief voor defensie.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden