Kamermeerderheid wil tabak snel uit supermarkt

Sigaretten moeten liefst komend jaar al uit de schappen verdwijnen van supermarkten en tankstations. Een Kamermeerderheid roept het kabinet op hierover afspraken te maken met de bedrijven.

Edwin Van Der Aa
null Beeld ANP
Beeld ANP

CDA en ChristenUnie komen donderdag met deze verregaande motie, bij een debat over de uitbreiding van het rookverbod met elektronische sigaretten. Hun stok achter de deur: als de winkels niet luisteren, krijgen ze een wettelijke verplichting voor de kiezen.

De branche is nog bezig met de invoering van een uitstalverbod voor sigaretten: supermarkten moeten per 1 juli tabakswaren uit het zicht houden. Het uitstalverbod voor kleinere verkooppunten gaat in per 1 januari.

Verbieden

Een meerderheid van in elk geval CDA, ChristenUnie, D66, SP, GroenLinks, PvdA, 50Plus, Partij voor de Dieren en SGP – samen goed voor 91 zetels – wil dat de staatssecretaris van Volksgezondheid de verkoop van tabak helemaal verbiedt in supermarkten en tankstations, laten de partijen deze krant weten.

Eerder nam de Kamer een motie aan die alleen eist dat het aantal verkooppunten vóór 2022 ‘substantieel’ moet worden teruggebracht. Uiteindelijk mogen tabaksproducten alleen nog in speciaalzaken worden verkocht.

Stappen zetten

Het voorstel van vandaag vult die wens in. “Als ik om mij heen kijk in de stad lijken er steeds meer supermarkten bij te komen en dus meer verkooppunten,” zegt Tweede Kamerlid Anne Kuik (CDA), “terwijl we in het preventieakkoord juist een daling hebben afgesproken. Dus moeten we stappen zetten.”

Carla Dik-Faber (ChristenUnie) voegt toe: “Jaarlijks zijn er 19.000 ­doden als gevolg van tabaksverslaving. Supermarkten, tankstations en boekhandels moeten hierin verantwoordelijkheid nemen.”

De PvdA zegt dat dit voorstel de linkse partijen niet ver genoeg gaat. De SP wil zelfs een vergunningstelsel invoeren voor de verkoop.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden