Kamermeerderheid wil lachgasverbod kabinet torpederen

Een Kamermeerderheid wil – vooralsnog met steun van regeringspartijen VVD en D66 – zorgen dat het kabinetsplan om van lachgas een softdrug te maken, de politieke eindstreep niet haalt.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

“We hebben over het voorstel gesproken en besloten dat we gaan kijken waar de ruimte ligt om dit te voorkomen,” aldus Tweede Kamerlid Antje Diertens dinsdag in de wandelgangen van D66. De VVD gaf maandagavond al aan dat het kabinetsplan om lachgas onder de Opiumwet te laten vallen, voelt als ‘met een kanon op een mug schieten’.

Maandag werd bekend dat het kabinet, na gedegen onderzoek door wetenschappers, de komende maanden wil regelen dat lachgas een softdrug wordt. Hierdoor wordt het bezit, de handel, verkoop, vervoer en de productie van dit geestverruimende middel verboden. Recreatief gebruik van lachgas blijft wel toegestaan.

Overhaast

Vrij snel daarna bleek al dat regeringspartijen VVD en D66 morden over het kabinetsplan. Ze zeiden erdoor verrast te zijn en noemden het besluit ‘overhaast’. Diertens (D66) kondigde toen al aan dat ‘hier het laatste woord nog niet over gezegd is’ en dat ze intern wilde overleggen over vervolgstappen.

Het kabinet legt ergens de komende maanden een algemene maatregel van bestuur, waarmee lachgas op lijst II (softdrugs) van de Opiumwet wordt geplaatst, neer bij Tweede Kamer en de Eerste Kamer ter controle (voorhang heet dat).

Partijen kunnen vervolgens schriftelijke vragen stellen en tijdens een debat een motie indienen om te zorgen dat het voorstel om lachgas bij de Opiumwet onder te brengen, niet doorgaat.

Op dit moment lijkt er genoeg steun voor zo’n motie. In ieder geval geven, naast VVD en D66, oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en Forum voor Democratie en ex-VVD’er Wybren van Haga hun zege. Samen zijn zij goed voor 77 zetels. De PVV heeft nog geen besluit genomen.

PvdA’er Lilianne Ploumen: “Een verbod lost de problemen niet op. Het kabinet moet investeren in preventie en voorlichting over de gezondheidsrisico’s en niet jonge mensen gaan criminaliseren. Ook hebben we zorgen over de handhaafbaarheid van een verbod.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden