Kamerlid Liane den Haan verlaat 50Plus en neemt enige Kamerzetel mee

Fractievoorzitter Liane den Haan van 50Plus verlaat de partij en neemt haar Kamerzetel mee, waardoor 50Plus uit de Tweede Kamer verdwijnt. Dat laat ze donderdag weten in een filmpje op Twitter.

Tobias den Hartog
null Beeld Phil Nijhuis
Beeld Phil Nijhuis

‘Ik blijf als volksvertegenwoordiger senioren een krachtige stem blijft geven, maar niet langer onder de vlag van 50Plus. ‘Samen met mijn geweldige medewerkers en veel anderen zullen wij ons de komende 4 jaar hard maken voor een Nederland waarin het fijn ouder worden is,’ aldus Den Haan in de video.

Den Haan neemt met haar besluit een vlucht naar voren. Aanstaande zaterdag zou er een partijcongres plaatsvinden. Daar dreigde de bom te barsten.

Voor 50Plus houdt het nu op in de Tweede Kamer. Na de voor die partij slecht verlopen verkiezingen bezette Den Haan de schamele enkele zetel die 50Plus had behouden. Maar die is de partij dus nu ook kwijt.

Directe aanleiding voor de breuk nu zijn twee rapporten die deze week verschenen, van ieder van de twee kampen binnen 50Plus: grofweg team-Den Haan en kamp-bestuur c.q. partijbaas Jan Nagel. In beide stukken werd de mislukte verkiezingscampagne gefileerd: 50Plus verzilverde slechts één van de vier zetels die het in de peilingen zag lonken.

De conclusies van de twee rapporten waren hetzelfde: het loopt niet. Het is mislukt. We staan er slecht voor. De antwoorden op de vraag wie daar schuldig aan is, liepen echter totaal uiteen.

Zo wond Den Haan er in een 17 pagina’s tellende brief deze week geen doekjes om. 50Plus is een ‘ruziepartij’ met een ‘zeer ongezonde, ziekmakende partijcultuur’, ingegeven door ‘roddel, lekken en ego’s’.

In haar rapport (dat natuurlijk via een lek naar buiten kwam) zei ze te zijn gedwarsboomd door het bestuur. Zo zou het partijbestuur haar twee maanden voor de verkiezingen zelfs hebben geprobeerd weg te krijgen als lijsttrekker, toen ze ‘zonder overleg’ het standpunt over de AOW-leeftijd ‘wijzigde’.

Den Haan wist dat naar eigen zeggen te sussen, maar de reden achter de poging haar op een zijspoor te zetten is saillant.

Metoo

Haar verhouding met een lid van het hoofdbestuur zou zijn verslechterd na een (zoals het in appjes van leden wordt genoemd) #metoo-affaire. Den Haan over het bestuurslid: ‘Hij heeft een blauwtje gelopen bij de lijsttrekker.’ Volgens bronnen zou het gaan om een ongewenste tongzoen. Daarna keerde deze bestuurder zich van haar af, terwijl Nagel daar ‘niet op ingegrepen’ heeft. Hij wist van een ‘ meer dan collegiale relatie’, maar ongewenste intimiteiten zouden hem niet gemeld zijn.

Sterker, vanuit het kamp-Nagel klonken juist verwijten aan het adres van Den Haan. Zo staat in het rapport van het bestuur te lezen dat het misging bij ‘de manier waarop de lijsttrekker in beeld is gekomen tijdens de campagne en de manier waarop over de standpunten van de partij is gecommuniceerd’. ‘Volgens een aantal gesprekspartners had het campagneteam te weinig kennis van de mores bij een politieke partij en kreeg de campagne een draai die meer leek op het promoten en profileren van de lijsttrekker dan van het naar voren brengen van de inhoudelijke standpunten van de partij.’

Spotje

Ofwel: Den Haan promootte Den Haan. En niet de partij. Haar wordt verweten dat ze alleen met een klein groepje getrouwen optrok. Na de dramatisch verlopen verkiezingen kwam daarbij dat ze weigerde een inititiatiefwetsvoorstel van de vorige fractie te verdedigen, waarna de SP dat overnam. Ook zou ze geen toestemming hebben gegeven om haar beeltenis te gebruiken in een tv-spotje van 50Plus, waardoor een uitzending voor politieke partijen niet doorging.

Aanstaande zaterdag zouden de kemphanen recht tegenover elkaar staan. Dan kiest 50Plus een nieuw hoofdbestuur, want onder meer Jan Nagel zou volgens plan vertrekken. Punt is: het bij de ‘affaire’ betrokken bestuurslid heeft zich ook gekandideerd.

Den Haan zou al aan vertrouwelingen hebben laten weten dat als hij wordt verkozen, Den Haan opstapt bij 50Plus en als eenpitter verdergaat met haar zetel in de Tweede Kamer. Dat doet ze nu dus al.

Zo heeft de partij na het overleven van alle ruzies rond voorman Henk Krol, de twisten met bestuursleden Nagel en Geert Dales, de afsplitsingen, en het publieke moddergooien een nieuw dieptepunt bereiken. 50Plus verdwijnt, sinds haar aantreden in 2012, echt uit de Tweede Kamerbankjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden