PlusAchtergrond

Kamerleden maken zich zorgen over huidige aanpak coronacrisis

De druk op het kabinet neemt toe om te zorgen dat een tweede coronagolf in de ziekenhuizen en verpleeghuizen uitblijft. Terwijl het aantal besmettingen weer stijgt, zien Kamerleden in de nijpende situatie bij sommige GGD’s een gebrek aan ambitie bij het kabinet om een nieuwe corona-uitbraak te voorkomen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dinsdag maakte RIVM-baas Jaap van Dissel de nieuwste coronacijfers bekend tijdens een briefing van parlementariërs, in aanloop naar een groot Kamerdebat woensdga met het kabinet. En die cijfers zijn op meerdere punten zorgelijk.

Afgelopen week werden ruim 4000 nieuwe mensen positief getest op Covid-19, een toename van 56 procent op weekbasis. Tegelijk blijft het reproductiegetal boven de 1, nóg een teken dat het virus uitdijt. En weliswaar hebben bijna 100.000 mensen zich op weekbasis laten testen in teststraten, maar dat aantal daalt wel.

Daar kwam recent bij dat de GGD’s in Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond en West-Brabant niet genoeg personeel hebben om bij iedereen die besmet is geraakt de ziektebron en de contacten te traceren. Dit onderzoek duurt per persoon uren langer dan verwacht en vaak zijn de mensen om een besmet persoon heen onvindbaar. Ook gaan geïnfecteerden lang niet altijd in quarantaine.

Bron- en contactonderzoek

Afgelopen week brachten de GGD's nog maar in 70 procent van de gevallen de contacten in kaart, terwijl dat percentage de weken daarvoor telkens boven de 90 lag. Volgens Van Dissel een ‘zorgwekkende’ ontwikkeling. De viroloog noemde het dinsdag sowieso essentieel voor een goede bestrijding van corona dat mensen met klachten zich sneller laten testen, dat de laboratoria rap de resultaten verwerken en dat de GGD’s haast maken met bron- en contactonderzoek.

Ondertussen zijn de GGD's al sinds dit voorjaar bezig om hun landelijke capaciteit voor bron- en contactonderzoek te vergroten. Dat proces wordt nu wel versneld en de organisaties krijgen volgens coronaminister Hugo de Jonge zelfs carte blanche om nieuwe mensen binnen te halen. Desnoods wordt het leger ingezet. Toch kon de organisatie niet aangeven wanneer de gewenste 2000 arbeidsplaatsen (is nu 550 fte's op landelijk basis) zijn gecreëerd.

Ventileren

Een ander zorgpunt is de ventilatie op scholen, om verspreiding van ziektedeeltjes te voorkomen. Die luchtverversing is vaak gebrekkig, een probleem wat al jarenlang speelt bij veel onderwijsinstellingen. Kunnen onze kinderen vanaf volgende week dan wel weer veilig naar school, vragen politici en ouders zich af.

Het RIVM komt niet verder dan de aanbeveling om ‘in ieder geval te ventileren volgens de eisen van het Bouwbesluit’ en ruimtes te benutten waarvoor ze zijn bedoeld. Gebruik bijvoorbeeld een klaslokaal niet als gymzaal en voer zowel vuile lucht af als verse buitenlucht aan. Installaties die bestaande lucht hergebruiken - al dan niet na verkoeling - worden inmiddels sowieso afgeraden.

Toezicht

Maar wie moet dan toezien op juiste ventilatie? De directie van de school? De gemeente? De ouders of leraren? Kamerleden vinden dat het kabinet daar duidelijk over moet zijn. Want kinderen worden misschien zelf niet doodziek van corona, ze kunnen wel hun meer kwetsbare ouders of grootouders besmetten.

Tot slot speelt nog altijd de mondkapjesdiscussie. Het kabinet en de virologen zijn al maanden terughoudend met het voorschrijven van zulke gezichtsbescherming, maar Amsterdam en Rotterdam experimenteren er nu op verzoek van de burgemeesters toch mee. In landen als België en Frankrijk zijn mondkapjes al de normaalste zaak van de wereld op drukke plaatsen en in winkels. Ook restaurantpersoneel loopt er daar standaard mee.

Mondkapjesplicht

PvdA-leider Lodewijk Asscher voerde de afgelopen weken het meest zichtbaar oppositie tegen het kabinetsbeleid. Asscher wil langzamerhand ook het gebruik van gezichtsbescherming op alle drukke plekken in Nederland mogelijk maken.

Asscher: “Ik snap niet dat het kabinet wel akkoord gaat met een mondkapjesplicht in de Kalverstraat te Amsterdam, maar niet met een plicht in de drukste winkelstraat van Nijmegen. Het wordt tijd voor één heldere regel: er moet ruimte komen voor lokale waarden waardoor burgemeesters kunnen signaleren wanneer de coronarisico’s op die plek uit de hand lopen. Dan hebben ze de vrijheid om al dan niet te besluiten tot een lokale mondkapjesplicht."

De Tweede Kamer spreekt woensdag bijna de hele dag met premier Rutte, coronaminister De Jonge en minister Van Ark voor Medische zorg over de huidige stand van zaken rond het virus. Asscher en veel andere Kamerleden van de oppositie vinden dat het kabinet dan in actie moet komen. Anders komen ze zelf met concrete voorstellen, kondigen meerdere parlementariërs nu al aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden