Kamer wil langere bescherming tegen beleggers op huizenmarkt

De Tweede Kamer wil investeerders gaan dwarsbomen die huizen kopen en er zelf niet in wonen. Maandag komen de ChristenUnie, CDA, VVD en D66 met een plan voor een opkoopverbod voor ten minste vijf jaar.

Edwin van der Aa
Demissionair Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66) in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Demissionair Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66) in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Steeds meer koopwoningen worden opgekocht door beleggers. Onderzoek van het Kadaster laat zien dat het aandeel panden gekocht door particuliere verhuurders is toegenomen van 2 procent in 2009 naar 6 procent in 2018. In grote steden ligt dit percentage veel hoger.

Dit is een probleem, omdat in zulke buurten geregeld een schaarste aan betaalbare koopwoningen ontstaat. Veel particuliere beleggers vragen vervolgens hoge huurprijzen voor hun pand.

Familie mag wel

Gemeenteraden moeten straks een verbod kunnen invoeren om woningen zonder vergunning te verhuren in gebieden waarin dit speelt, vindt de voormalige coalitie. Zo’n ban geldt dan tot maximaal vier jaar na aankoop van het pand. De woning kan in de tussentijd bij uitzondering alsnog met een vergunning verhuurd worden, bijvoorbeeld als de woning is bedoeld voor verhuur aan familieleden. Of als de eigenaar – nadat die minstens een jaar zelf in het huis heeft gewoond – de woning voor kortere tijd wil verhuren.

Eigenaren mogen een woning ook verhuren als ze die al in bezit hadden voordat de nieuwe regels ingaan. Ook een huis dat bij verkoop al minimaal zes maanden verhuurd wordt, valt niet onder het verbod. Overigens was minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren al bezig met een vergelijkbaar wetsvoorstel, maar de partijen vrezen dat dit plan in de ijskast belandt nu het kabinet is afgetreden.

Hun voorstel is ook duurzamer dan dat van de demissionair minister: deze wetswijziging geeft gemeenten minimaal vijf jaar de mogelijkheid een opkoopbescherming in te voeren. De regel kan ook worden verlengd, na een evaluatie. Het voorstel van de minister beslaat slechts drie jaar.

CU-kamerlid Carla Dik-Faber is de initiatiefnemer van het opkoopverbod. “Er is een groot tekort aan woningen en er moet flink worden bijgebouwd. Die woningen staan er nog niet, maar we kunnen nú al wel maatregelen nemen om kopers een eerlijkere kans te geven. Met dit voorstel houden we beleggers tegen en geven we ruimte aan starters en gezinnen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden