Kamer wil geen landelijke mondkapjesplicht voortgezet onderwijs

De Tweede Kamer wil niet landelijk verplicht stellen dat leerlingen in het voortgezet onderwijs mondkapjes dragen, blijkt uit een rondgang. Ondertussen dragen veel scholen kinderen wel op om met gezichtsbescherming te lopen.

Edwin van der Aa
null Beeld ANP
Beeld ANP

Volgens een bericht van de NOS verplicht of adviseert ongeveer een op de vijf scholen in het voortgezet onderwijs leerlingen om mondkapjes te gebruiken. Nog een aantal scholen overweegt dit, ondanks het geldende RIVM-advies dat een mondkapje niet nodig is. Een enkele school wil bovendien dat leerlingen onderling afstand houden.

Een ruime meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer vindt het prima dat scholen zelf beleid maken op het dragen van gezichtsbescherming, zo blijkt. Zeker omdat het kabinet en ministerie van Onderwijs niet met landelijke richtlijnen komen.

Veel onderwijsvrijheid

“We hebben een systeem waarin scholen veel onderwijsvrijheid hebben,” zegt Rudmer Heerema (VVD). “Iedere instelling in het voortgezet onderwijs moet met de eigen veiligheidsregio kijken wat werkt in de lokale situatie. Stel dat wij mondkapjes vanuit Den Haag verplicht stellen, dan worden door ook scholen ten onrechte door geraakt. Dat kan niet de bedoeling zijn.”

D66 vindt dat de het departement de scholen laat bungelen op dit vlak. Kamerlid Paul van Meenen: “OCW is hier te passief in, te afwachtend. Ze moeten scholen maximale duidelijkheid geven. Dat is in mijn ogen vooralsnog niet gebeurd. We hoeven echt niet alles al te weten, maar ze laten scholen nu gewoon zwemmen. Dat lijkt me niet goed en veroorzaakt wellicht onrust. Ik begrijp dan dat er voor eigen beleid wordt gekozen.”

Ook Van Meenen is niet gelijk voor een landelijke plicht. “Als een verplichting voor de hand lag, was die er allang geweest.” SP‘er Peter Kwint is het met hem eens dat het kabinet wel erg weinig stuurt hierop. Kwint: “Het wordt er allemaal niet duidelijker op. Kwint: “Overigens heeft het zelfstandig adviseren of verplichten van mondkapjes wat mij betreft niets te maken met de vrijheid van onderwijs. Uiteindelijk gaat het om een kledingvoorschrift.”

Schoolgebouwen verschillen enorm

Parlementariër Michel Rog (CDA) constateert dat schoolgebouwen enorm verschillen enorm in Nederland. “Dus een algehele plicht pleit ik niet voor, dat heeft echt nadelen. Het breed dragen van mondkapjes in het voortgezet onderwijs kan juist bron zijn van infecties en schaadt de communicatie tussen leerlingen en met docenten ook.”

Toch moet het kabinet iets doen zodat scholen niet langer ‘in het duister tasten’, zegt Lodewijk Asscher (PvdA-leider): “Een groep wetenschappers heeft onlangs daarom zelf een uitgebreid advies gegeven, bijvoorbeeld als het gaat om afstand houden, gebruik mondkapjes en testen. Wij willen daar zo snel mogelijk een kabinetsreactie op.”

Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) vindt het nu essentieel dat het onderwijs doorgaat en dat op een zo veilig mogelijke manier wordt lesgegeven. “Dus prima als sommige scholen kiezen voor mondkapjes, maar wat ons betreft wordt dit geen landelijke regel. Tenzij er natuurlijk nieuw onderzoek komt waaruit experts concluderen dat dit wel een effectieve maatregel is.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden