Nieuws

Kamer wil dat koning belasting gaat betalen over inkomsten

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de koning, zijn beoogde opvolger, de teruggetreden vorst(in) en eventuele echtgenoten voortaan loon- of inkomstenbelasting gaan betalen over de rijksuitkeringen die zij ontvangen. Een motie van Denk, die de regering verzoekt hiertoe een grondwetswijziging voor te bereiden, werd dinsdag aangenomen.

ANP
Koningin Maxima en koning Willem-Alexander bij aankomst in het stadhuis voor een ontmoeting met burgemeester Anna Margaretha Konig Jerlmyr tijdens een driedaags staatsbezoek aan Zweden.  Beeld ANP
Koningin Maxima en koning Willem-Alexander bij aankomst in het stadhuis voor een ontmoeting met burgemeester Anna Margaretha Konig Jerlmyr tijdens een driedaags staatsbezoek aan Zweden.Beeld ANP

Onder de voorstanders zijn coalitiepartij D66, PVV, PvdA, GroenLinks, SP, FvD, Volt, BIJ1 en de Groep-Van Haga. Premier Mark Rutte had de motie vorige week ontraden tijdens een debat over de begroting van het Koninklijk Huis.

Koning Willem-Alexander, koning Máxima, prinses Amalia en prinses Beatrix hebben nu op grond van artikel 40 van de Nederlandse grondwet een vrijstelling van belastingen. De Kamer wil af van die vrijstelling zodat zij net als alle andere mensen belasting moeten betalen.

Het is een lastige en langdurige procedure om de grondwet te wijzigen. Beide Kamers moeten er twee keer over stemmen, met verkiezingen ertussen, en in tweede lezing moet een tweederdemeerderheid voor de wijziging zijn.

Toelage

Ongeveer dezelfde partijen steunden ook een motie van de Partij voor de Dieren, die uitspreekt dat ‘het van koninklijke allure zou getuigen als de koning zou afzien van de stijging van zijn toelage’. Die toelage stijgt in 2023 met 276.000 euro tot ruim 6,4 miljoen euro. Kamerlid Frank Wassenberg van de PvdD vindt dat de koning van de verhoging kan afzien omdat veel burgers in Nederland het financieel ook lastig hebben in verband met de grote inflatie en stijgende energiekosten.

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden