Kamer wil dat afgewezen leraren alsnog beurs krijgen

De Tweede Kamer wil dat 2400 leraren die in de zomer werden afgewezen voor een lerarenbeurs, alsnog geld krijgen om aan hun studie te beginnen. Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs verzet zich tegen het plan, van onder andere coalitiepartijen D66 en CDA.

Hanneke Keultjes
Arie Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs tijdens een debat over de lerarenbeurs. Beeld ANP/Koen van Weel
Arie Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs tijdens een debat over de lerarenbeurs.Beeld ANP/Koen van Weel

De motie, die D66-Kamerlid Paul van Meenen donderdagmiddag indiende, wordt ook gesteund door GroenLinks, SP en PvdA. Daarmee is, met 75 zetels, een Kamermeerderheid in zicht. De partijen vinden dat Slob vóór 1 oktober met voorstellen moet komen waardoor de afgewezen aanvragen toch kunnen worden toegekend, bijvoorbeeld door geld dat bestemd is voor de lerarenbeurs van volgend jaar naar voren te halen.

Slob is dat niet van plan. “We hebben gezocht naar geld en dat hebben we niet gevonden. Anders hadden we het al opgelost.” Wel wil hij beloven dat alle afgewezen docenten volgend jaar gegarandeerd een beurs krijgen. Van Meenen neemt daar geen genoegen mee. “Dit is een acuut probleem, dat nu moet worden opgelost.”

Pot met geld

Leraren die een bachelor- of masteropleiding willen volgen om zich bijvoorbeeld te specialiseren, kunnen vanaf 2008 een beroep doen op de lerarenbeurs. Omdat die pot met geld nooit helemaal werd opgemaakt, haalde de Tweede Kamer daar de afgelopen jaren geld uit om te steken in de aanpak van het lerarentekort. Daarom was er dit jaar te weinig geld om de aanvragen te honoreren.

Het leverde problemen op bij scholen, die in sommige gevallen al vervangers hadden aangenomen voor een leraar die dankzij de beurs studieverlof zou krijgen. Omdat leraren pas in de loop van juli hun afwijzing kregen, nét voor hun opleiding zou beginnen, leverde dat ook veel teleurgestelde docenten op. Het is de vraag of zij met de motie van de Kamer, waarover volgende week wordt gestemd, geholpen zijn. De opleiding die zij zouden gaan volgen is immers al begonnen.

De Kamer reageerde daar deze zomer al met verbijstering op. Het ministerie had nooit gewaarschuwd dat dit het gevolg zou zijn van hun geschuif met geld, stelden Kamerleden. Zijn ministerie lichtte wel de scholenkoepels en vakbonden in dat er dit jaar te weinig geld beschikbaar was, maar informeerde de Kamer niet. Minister Slob erkende donderdag dat ‘de communicatie tussen kabinet en Kamer niet goed is geweest’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden