Kamer: test alle luchtreizigers uit risicolanden op Schiphol

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil alle mensen die vanuit risicolanden met het vliegtuig op Schiphol aankomen, testen op het coronavirus.

De coronateststraat op Schiphol.  Beeld ANP
De coronateststraat op Schiphol.Beeld ANP

GroenLinks, D66, PvdA, CDA, ChristenUnie, SP, SGP, 50Plus, Van Kooten-Arissen en Denk hebben samen vragen ingediend bij het kabinet over de beperkte testcapaciteit op onze nationale luchthaven.

De vragenstellers vinden dat de teststraat open moet zijn op de momenten dat er vluchten arriveren vanuit landen met code oranje. Nu is de teststraat enkel open tussen 06.00 uur en 18.00 uur.

Cruciaal

Een oranje reisadvies geeft aan dat in zulke landen het dagelijks leven ontwricht is door de crisis. “Testen is cruciaal om coronaverspreiding via de luchtvaart onder controle te krijgen. Het virus houdt zich niet aan kantoortijden,” aldus Kamerlid Suzanne Kröger.

Uiteindelijk is het volgens de politieke partijen de bedoeling dat alle reizigers die in risicolanden zijn geweest, zich laten testen bij aankomst in Nederland.

Verder willen de Kamerleden weten of de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, vindt dat de huidige code oranje voor heel Spanje en grote delen van Frankrijk moet leiden tot opschaling op Schiphol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden