Kamer steunt het sturen van militairen naar noorden Irak

De Tweede Kamer steunt het sturen van 100 tot 150 militairen naar het noorden van Irak om daar de internationale luchthaven van Erbil te beveiligen. Dat bleek donderdag tijdens een debat over de uitzending.

Erbil International Airport in Irak. Beeld Getty Images
Erbil International Airport in Irak.Beeld Getty Images

De uitzending maakt deel uit van de strijd tegen terreurgroep IS. Waar het hiervoor om het trainen van de troepen ging, zal de internationale coalitie zich nu richten op het adviseren van de Koerdische en Iraakse strijdkrachten.

“IS kan zo weer toeslaan,” licht Joël Voordewind van de ChristenUnie de steun toe. Ook volgens Salima Belhaj (D66) kan de ‘sfeer van extremisme’ zo weer terugkomen. Onder meer oppositiepartijen SP, PVV en Denk steunen de missie niet. Het geld kan beter naar humanitaire hulp en de wederopbouw, vindt Sadet Karabulut (SP).

Zorgen

Hoewel een meerderheid van de Kamer de uitzending steunt, zijn er wel vragen over de rol van de Iraakse regering. De banden van Irak met Iran en het neerslaan van demonstraties tegen corruptie, baren veel partijen zorgen. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) beloofde bij de Iraakse regering te blijven aandringen op ‘verdere stappen richting democratie en rechtsstaat’.

Volgens ministers Ank Bijleveld (Defensie) en Blok zijn de risico’s van de missie niet groot. De Nederlanders beveiligen het vliegveld samen met Amerikaanse eenheden. De Nederlandse militairen vertrekken volgende maand naar Erbil.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden