Kamer steunt eigen bijdrage bij coronatoegangstest

Een nipte meerderheid van de Tweede Kamer wil dat niet-gevaccineerden voortaan gaan meebetalen aan toegangstesten. Een motie daarover heeft vanavond net genoeg steun gekregen. De Tweede Kamer debatteerde woensdag over het coronabeleid.

Niels Klaassen
DEN HAAG - Demissionair Premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Beeld Phil Nijhuis/ANP
DEN HAAG - Demissionair Premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.Beeld Phil Nijhuis/ANP

Vorige week besloot het kabinet dat het hoger onderwijs na de zomervakantie zonder anderhalve meter afstand kan beginnen, maar verder blijft de voet op de rem. Nachthoreca en evenementen moeten langer geduld hebben, omdat nog altijd niet genoeg mensen gevaccineerd zijn en dus ook nog (ernstig ziek) kunnen worden.

Vanaf 20 september wordt de 1,5 meter voor de gehele samenleving losgelaten als de coronacijfers het toelaten. Ook het thuiswerkadvies vervalt dan, net als de mondkapjesplicht in trein, tram, metro en bus. ,,Wel moet er bij klachten getest blijven worden, dien je thuis te blijven bij klachten en moet er voldoende geventileerd worden”, zei demissionair premier Mark Rutte vorige week tijdens de coronapersconferentie.

Vaccinatiedwang?

Rutte en De Jonge zitten wel in de maag met de vaccinatieregels. Nederland heeft steeds gezegd dat de coronaprik vrijwillig is, maar bewindspersonen zien ‘dilemma's waarover gesproken moet worden’: “Hoe om te gaan met vrijheden in een samenleving waarin een groot deel is gevaccineerd, en een klein deel nog niet,” zei De Jonge vorige week. “Mag de vrijheid van de één om zich niet te laten vaccineren, de vrijheid beperken van de groep die dat al wel heeft gedaan? En mag je verwachten dat mensen zelf bijdragen aan de kosten voor toegangstesten als iedereen de kans heeft gehad om zich te laten vaccineren? Het kabinet vindt overigens van wel.”

D66 diende een motie in om dit voor elkaar te krijgen. VVD, CDA en Volt steunen dit voorstel (samen 76 van de 150 zetels).

Volgens de rekenmeesters van het RIVM zijn straks circa 1,8 miljoen mensen niet gevaccineerd en dus vatbaar voor het coronavirus. Dat kan leiden tot ongeveer 20.000 nieuwe ziekenhuisopnames. “We moeten een zo groot mogelijk deel van deze 1,8 miljoen mensen weten te bereiken,” zei De Jonge woensdag in het debat. “Dan is laagdrempelig vaccineren cruciaal, het tegengaan van desinformatie is ook cruciaal.”

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt - net als het CDA - dat er vanaf oktober een eigen bijdrage gevraagd kan worden voor een toegangstest, omdat iedereen dan al lang en breed de kans heeft gehad om zich volledig te laten inenten. “Al moet het wel om een redelijk bedrag gaan,” vindt CDA-Kamerlid Harry van der Molen in het debat. “Je moet ook denken aan mensen met een kleine portemonnee.”

Eigen bijdrage

Maar diverse fracties beschouwen dat als een verkapte vaccinatieplicht. FvD-Kamerlid Pepijn van Houwelingen: “We krijgen mails van mensen die het beschouwen als drang, omdat ze niet elke keer zo’n test kunnen betalen.”

CU-Kamerlid Mirjam Bikker vreest voor ‘een tweedeling’, en SGP-leider Kees van der Staaij spreekt van een ‘financiële prikkel die mensen tot vaccineren moet bewegen’. “Dat vind ik oneigenlijk.” PVV-leider Geert Wilders is feller tegen D66: “We moeten juist stoppen met maatregelen, er liggen 200 mensen op de IC, negentig procent heeft immuniteit. En dan moeten mensen betalen voor een test? Dat is pure drang.” Ook SP-Kamerlid Lilian Marijnissen vindt dat Nederland zo ‘sluipenderwijs naar vaccinatiedrang’ beweegt.

Paternotte bestrijdt dat: “Vaccineren is een vrije keuze in Nederland. Maar dat betekent niet dat die keuze ook vrijblijvend is, zo’n keuze heeft effect. Je kunt anderen besmetten. Er komt verantwoordelijkheid bij.”

De PvdA is verder kritisch over het ‘wensdenken’ van het kabinet: “Het kabinet hint op versoepelingen terwijl de R nog in de maand moet komen en de R-waarde zal stijgen, terwijl achterstanden in de zorg er nog steeds zijn en een deel van de mensen nog niet gevaccineerd is,” zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

Derde ‘boosterprik’

In september komt de Gezondheidsraad met advies over wie een eventuele derde inenting nodig hebben. Vermoedelijk komen mensen met een kwetsbare gezondheid - bijvoorbeeld met afweerproblemen - daarvoor als eerste in aanmerking. Een derde prikronde wordt alvast voorbereid, ongeacht of deze doorgaat en wie daarvoor in aanmerking komt, stelt De Jonge.

“Ik verwacht niet dat we een boosterprik generiek gaan inzetten op de heel korte termijn. Het zal denk ik voor een deel van de mensen gelden,” zegt De Jonge. Partijen stellen, in navolging van de Wereldgezondheidsorganisatie, dat eerst minder rijke landen hun eerste vaccinaties moeten zetten voordat EU-landen en de VS hun derde prikken geven.

“Dus het wordt niet óf óf, maar én én: we kunnen en grote aantallen vaccins blijven doneren aan andere landen en de groep die echt gebaat is bij extra bescherming ook die derde prik bieden.” Een besluit daarover neemt het kabinet pas na advies van de Gezondheidsraad, uiterlijk half september.

Zandvoort

Een aantal partijen wil opheldering over de Formule 1-race van Zandvoort begin september. Bezoekers kunnen daar overnachten op een nabijgelegen camping. ,

Volgens demissionair premier Rutte is de Formule 1-race een ‘geplaceerd evenement’ dat los staat van de camping: “Een camping in de buurt mag op zich, maar daarmee is het niet opeens een meerdaags evenement. Op een camping mag je logeren, dat staat los van de race, maar dan moet je wel dagelijks testen of een vaccinbewijs laten zien. Lowlands kon niet dagelijks testen, dat was niet te doen, zei de organisatie.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden