Plus

Kamer ruikt bloed in toeslagzaak, gedupeerde volgt debat ‘met afschuw’

Het kabinet en de coalitiepartijen liggen vandaag onder vuur in een Kamerdebat over de ministerraadnotulen van de toeslagenaffaire. Gedupeerde Roger Derikx kijkt ‘met afschuw’ naar wat er nu gebeurt in de politieke arena.

Edwin van der Aa
Roger Derikx (in het rode T-shirt) tijdens de persconferentie over het eindrapport van de adviescommissie uitvoering toeslagen.  Beeld ANP
Roger Derikx (in het rode T-shirt) tijdens de persconferentie over het eindrapport van de adviescommissie uitvoering toeslagen.Beeld ANP

Roger Derikx (46) uit Nieuw-Vennep had ­vandaag graag op de publieke tribune van de Tweede Kamer willen zitten, maar die moet vanwege de coronamaatregelen leeg blijven. In december 2019 zat hij daar wel, en werd hij tijdens een debat over de toeslagenaffaire zo emotioneel dat hij de tribune moest verlaten. “Mijn hele leven is naar de klote,” schreeuwde hij tegen toenmalig Kamervoorzitter Khadija Arib.

Derikx legde later uit hoe hij de afgelopen jaren diverse keren was ontslagen, auto’s van hem in beslag waren genomen, hij deurwaarders aan de deur had gehad en het hem zijn huwelijk en zijn huis had gekost. Inmiddels is hij bezig zijn leven weer op de rails te krijgen.

Derikx is een van de duizenden ouders die ten onrechte door de Belastingdienst werden verdacht van fraude met de kinderopvangtoeslag. Maandagavond gaf het kabinet stukken vrij die de parlementaire ondervragingscommissie ­vorig jaar al kreeg voor het onderzoek naar de affaire. Het is uitzonderlijk dat het kabinet notulen van de ministerraad vrijgeeft, maar nu dat is gebeurd, is de honger van de Tweede Kamer naar informatie niet gestild.

Ego’s

De meeste oppositiepartijen willen dat álle notu­len openbaar worden van vergaderingen waarin het kabinet sprak over de toeslagenaffaire. De ministerraad heeft daar sinds 2019 in totaal 43 keer over gepraat, blijkt uit een overzicht van premier Mark Rutte. Van 13 vergaderingen zijn de notulen vrijgegeven.

De oppositie verwijt het kabinet dat vooral is gesproken over de beeldvorming en niet over het lot van de slachtoffers van de affaire. Ministers van alle vier de regeringspartijen probeerden kritische Kamerleden een toontje lager te laten zingen. De regeringspartijen zitten met die beschuldiging in hun maag.

Roger Derikx kijkt ‘met afschuw’ naar wat er nu gebeurt in de politieke arena. “Ik heb altijd veel argwaan gehad ten opzichte van politici. Die vrijgegeven notulen bevestigen dat het alleen maar gaat om ego’s, niet om burgers. Iedereen vindt het zogenaamd hartstikke erg voor ons, maar ze hebben in werkelijkheid schijt aan simpele mensen.”

In december was Derikx een van de ouders die aangifte deden tegen een aantal bewindslieden van het inmiddels gevallen kabinet. Die stap werd gezet nadat de parlementaire ondervragingscommissie had geoordeeld dat de getroffen ouders ‘ongekend onrecht’ was aangedaan. Ouders zouden jaren ‘geen schijn van kans’ hebben gehad. Ook niet bij de rechter.

Aan de kant gezet

Derikx: “Ik vind dat we als ouders – na alles wat er is gebeurd en nog gebeurt – steeds in beeld moeten zijn. Zo krijgen de mensen achter dit verschrikkelijke schandaal een gezicht. Elk verhaal is even erg, al verschilt de uitwerking per persoon. De rillingen lopen me nog steeds over de rug als ik persoonlijke verhalen hoor. Al die duizenden mensen die zomaar aan de kant zijn gezet, dat kan niet en mag nooit meer gebeuren. Ik zal niet loslaten, voordat iedereen heeft gekregen waar hij recht op heeft.”

Compensatie

Van 14.000 ouders die slachtoffer werden in de toeslagenaffaire is vast­gesteld dat ze recht hebben op compensatie. Van ruim 11.000 mensen die zich vóór 15 februari meldden voor compensatie is de aanvraag vooralsnog niet goedgekeurd, laat het ministerie van ­Financiën weten na bericht­geving van Trouw.

Sommige mensen die om compensatie vroegen hebben nooit kinderopvangtoeslag gekre­gen, zegt een woordvoerder, of er is geoordeeld dat zij terecht toeslag moesten terugbetalen. In sommige gevallen had de (ex-)partner al compensatie aangevraagd.

Beloofd was dat de gedupeerden die er recht op hadden, uiterlijk 1 mei zouden worden betaald. Een deel van hen is uitbetaald, deze week volgen er meer. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden