Kamer roept regering op volmondig Armeense genocide te erkennen

Een ruime Kamermeerderheid roept het kabinet op de Armeense genocide te erkennen. Dat heeft de Nederlandse regering nog altijd niet gedaan, vanwege de grote gevoeligheid van het onderwerp bij Turkije.

Turkse soldaten naast opgehangen lichamen van Armeense mannen in 1915.  Beeld AFP
Turkse soldaten naast opgehangen lichamen van Armeense mannen in 1915.Beeld AFP

De ChristenUnie dient dinsdag een motie in met deze oproep, die brede steun krijgt in de Tweede Kamer. Opvallende afwezige is de grootste regeringspartij VVD. Ook Denk steunt de motie niet, deze partij volgde eerder de lijn van Turkije, dat niet wil spreken van volkerenmoord. Het Nederlandse kabinet spreekt tot nu toe van ‘de kwestie van de Armeense genocide’ in plaats van een volmondig ‘Armeense genocide’.

“Zo’n anderhalf miljoen Armeniërs zijn er vermoord, naast ook nog andere christelijke minderheden zoals Arameeërs, Assyriërs en Pontische Grieken,” zegt ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. “Een volkerenmoord, die de Nederlandse regering nog steeds niet als zodanig erkent. Die schroom is absurd.”

Armeense genocide

Op 24 april 1915 arresteerden de Jonge Turken, de toenmalige machthebbers van het Ottomaanse rijk, op bevel van minister van Binnenlandse Zaken Talaat Pasja de belangrijkste Armeense intellectuelen en leiders van het land. Ze werden gedeporteerd en later vermoord.

Daaropvolgend werden in de rest van het Ottomaanse rijk honderdduizenden Armeniërs uit hun huizen gehaald en gedeporteerd naar onder meer de Syrische woestijn. Velen werden onderweg vermoord of stierven door uitdroging of uitputting. De schattingen van het aantal slachtoffers variëren volgens Armeense autoriteiten van 800.000 tot anderhalf miljoen, circa de helft van de twee miljoen Armeniërs in het Ottomaanse rijk. Volgens Turkije ligt dat aantal vele malen lager.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden