Coronadebat

Kamer morrend akkoord met blijven avondklok, wel wens extra financiële steun

Het laatste coronadebat van het kabinet en de Tweede Kamer vóór de verkiezingen is woensdag als een nachtkaars uitgegaan. Partijen legden zich morrend neer bij behoud van de avondklok, maar eisten wel meer steun voor getroffen ondernemers.

Edwin van der Aa en Niels Klaassen
null Beeld ANP
Beeld ANP

D66 vroeg zich gedurende het debat af hoe proportioneel het in standhouden van de avondklok straks is als andere maatregelen ook worden versoepeld. “Het sociale leven is tot stilstand gekomen door de combinatie van de avondklok en de bezoekersregeling. Ik geloof er ook niet in dat deze ingrepen wisselgeld kunnen zijn,” aldus fractieleider Rob Jetten.

Volgens Jesse Klaver (GroenLinks) stelt het kabinet ‘ons op de proef’. “Dit zou de eerste maatregel zijn die weer ging verdwijnen. En nu staat het bij de basismaatregelen. Vertel de waarheid over de avondklok.” Ook de SP is kritisch over het voortzetten van de avondklok. “Het is steeds lastiger uit te leggen.”

“We vinden de avondklok allemaal een ingrijpende maatregel,” aldus premier Rutte. “Er is op dit moment alleen niet de ruimte om ‘m eraf te halen. Hij ligt nog steeds bovenop de stapel, maar het moet wel kunnen.” De premier benadrukt dat de avondklok 10 procent afhaalt van het reproductiegetal. “Dat is aanzienlijk.”

Perspectief

Daarnaast wil het kabinet meewerken aan de Brusselse wens van een vaccinatiepaspoort, als dat betekent dat Nederlanders verderop dit jaar naar andere landen kunnen reizen. Zo’n paspoort moet onderdeel worden van een app, waardoor mensen straks ook bewijs hebben dat ze recent negatief zijn getest.

D66-fractievoorzitter Rob Jetten, nummer twee op de lijst, zei eerder dat Rutte lijdt aan een ‘lockdownverslaving’. Datzelfde zou gelden voor de andere partijleiders die zich fel keren tegen het plan van D66 om een ‘vaccinatiebewijs’ in te voeren, waarmee geprikte mensen meer vrijheden moeten krijgen.

Klaas Dijkhoff (VVD) pareerde dat er helemaal niet zo veel verschil van mening bestaat op dit punt. “We hebben hoge verwachtingen van sneltesten en vaccinatie. Hopelijk mag je dan straks meer. Ik hoor daar collega’s op hoge toon over praten. Terwijl er op dit punt meer consensus dan verschil is. Dat is misschien niet fijn voor de campagne, maar wel goed voor Nederland.”

Minister De Jonge beloofde nog deze week een website te lanceren waarop mensen snel kunnen zien wanneer zij vermoedelijk aan de beurt zijn voor een inenting. Verder werkt hij nog aan een app waarbij je uiteindelijk via ‘een groen vinkje’ kan laten zien of je gevaccineerd bent of recent negatief getest – dat zou alleen gelden voor horeca of evenementen, niet voor basisvoorzieningen als winkels of gemeentehuizen.

Kleine versoepelingen

Het kabinet hoopt over twee weken meer duidelijkheid te kunnen geven over de zomervakantie en verderop deze maand al over bijvoorbeeld heropening van de terrassen. De Jonge zei eerder al dat het er voor de zomer gunstig uitziet en dat iedereen die dat wil, begin juli minstens een keer geprikt kan zijn, mits zich geen nieuwe tegenslagen voordoen in de vaccinatiecampagne.

Geert Wilders (PVV) vindt dat er behoefte is aan simpele oplossingen om de samenleving weer te heropenen. Zoals goede, vrij beschikbare sneltesten. Ook moeten mannen op middelbare leeftijd met overgewicht, die meestal op de ic’s belanden, snel worden gevaccineerd, vindt Wilders. En de avondklok moet weg. “Hoe vaak moet ik het nog vragen? Geef Nederland zijn vrijheid terug.”

Het CDA vraagt zich af of heropening van de terrassen rond het paasweekeinde niet kunnen zorgen voor ‘ongecontroleerde groepsvorming’ bij mooi weer. “Moet dat niet beter worden gereguleerd?” Op de vraag van Wilders of de terrassen sowieso niet sneller open moeten, zei fractieleider Pieter Heerma: “Ik ga dat niet eenzijdig afkondigen.”

Overigens roept een riante Kamermeerderheid het kabinet op de steunpakketten aan te passen, nu de lockdown nog wel even voortduurt. Vooral ondernemers moeten meer subsidie krijgen, is de gedachte. Rutte zei dat aanpassing van de pakketten al wordt bekeken.

Hoger onderwijs

Ondanks aandringen van verschillende partijen in de Tweede Kamer, vindt premier Rutte het nog onverstandig om universiteiten en hogescholen binnenkort fysiek onderwijs te laten geven. Daarvoor zijn de risico’s nog te hoog, zei de premier. Wel wil hij ‘bij voorkeur kijken of het mogelijk is om in de volgende ronde voor het hoger onderwijs dingen mogelijk te maken’. Het zou dan gaan om versoepelingen die vanaf 31 maart gelden.

“Dit is geen suggestie, het is een dringende oproep,” zei GroenLinks-leider Jesse Klaver. Ook ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers en SGP-leider Kees van der Staaij hamerden op het belang van fysieke colleges en lessen, voor de mentale gesteldheid van jongeren. Segers pleitte bijvoorbeeld voor een ‘tussenoplossing’: het kabinet kondigde eerder een maatregelenpakket voor jongeren aan, waar ook ontmoetingen in worden geregeld. Mogelijk kunnen hogescholen en universiteiten daarbij een rol spelen.

Stabilisatie

Vooraf aan het debat vandaag worden de Kamerleden weer bijgepraat door RIVM-directeur Jaap van Dissel. Hij zei dat ziekenhuizen en het RIVM ondanks een ‘stabilisatie’ geen ruimte zien voor snelle versoepelingen. De avondklok en bezoekregels moeten blijven om het virus te beteugelen, al is onduidelijk welk effect de maatregelen los van elkaar hebben.

Nog altijd kan een vijfde van de operaties niet doorgaan door het grote aantal opgenomen covidpatiënten. De (semi-)spoedzorg blijft overal overeind, meldde Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg tijdens dezelfde briefing. Gemiddeld hebben ziekenhuizen door de coronadrukte nu 21 procent minder operatiekamers. Wel wordt flink wat gemiste zorg nu alsnog ingehaald.

De PvdA wil dat achterstanden nationaal worden geregistreerd, zodat verzekeraars kunnen worden gewezen op hun zorgplicht, zei fractieleider Lilianne Ploumen woensdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden