Kamer kapittelt Kuzu om standpunt Turkse inval Noord-Syrië

De Turkse inval in Noord-Syrië is geen aanval op Koerden, maar op terroristische groepen en daarom niet illegaal. Met dat standpunt wekte Denk-voorman Tunahan Kuzu de woede van een groot deel van de Tweede Kamer.

Hanneke Keultjes
Tunahan Kuzu (Denk) tijdens het debat in de Tweede Kamer over de Turkse inval in Syrië. Beeld ANP
Tunahan Kuzu (Denk) tijdens het debat in de Tweede Kamer over de Turkse inval in Syrië.Beeld ANP

Terwijl woensdagavond in Rotterdam een protest tussen Koerdische en Turkse demonstranten uit de hand liep, debatteerde de Tweede Kamer over de militaire operatie van Turkije in het noorden van Syrië. Kuzu stelde dat er in Turkije al jaren ‘legitieme veiligheidszorgen’ zijn over aanslagen die in het zuidoosten van het land worden gepleegd door de Koerdische terreurorganisatie PKK. “Die is gelieerd aan de YPG,” stelde Kuzu, verwijzend naar één van de groepen die in Syrië streed tegen de islamitische terreurorganisatie IS.

‘Erdogan kan trots op u zijn’

SP-leider Lilian Marijnissen ontstak vervolgens in woede. “IS was terreur. Deze mensen waren zo dapper om de strijd tegen de barbarij van IS aan te gaan. Hoe durft u zulke grote woorden in de mond te nemen? Hoe durft u hen terroristen te noemen?” Toen Kuzu herhaalde dat de PKK een terroristische organisatie is en ‘terreur terreur is’, reageerde Marijnissen met: “Erdogan kan trots op u zijn.”

Kuzu was zijn betoog juist begonnen door te zeggen dat van Nederlanders met Turkse wortels altijd wordt gevraagd of verwacht zij bepaalde acties van Turkije afwijzen of veroordelen; ook aan hem. Maar in het Kamerdebat weigerde Denk, als enige partij in de Kamer, de Turkse inval te veroordelen.

Dat zorgde voor verbazing van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. “Het is toch een illegale invasie?” Kuzu stelde dat de invasie ‘misschien illegaal is in de ogen van de ChristenUnie’, maar dat hij ‘geen VN-resolutie te hebben gezien’ die dat stelt. Kuzu benadrukte geweld tegen burgers af te wijzen. “Stop met het maken van burgerslachtoffers en stoppen met mensenrechtenschendingen – over en weer.”

GroenLinks-leider Jesse Klaver vond Kuzu’s houding de wereld op z’n kop: “De heer Kuzu wekt de indruk dat het vreemd is dat de Kamer zo kritisch is over Turkije.”

Forum voor Democratie

Alleen Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet zei ‘sympathie te ervaren’ voor Kuzu en noemde de aanval van ‘het partijkartel’ verwerpelijk. Baudet pleitte er in het debat voor om het gezag van de Syrische president Bashar al Assad in Syrië weer te herstellen. Assad zette volgens internationale waarnemers meermaals chemische wapens in tegen de eigen burgers. Baudet stelde op vragen van VVD-Kamerlid Sven Koopmans daar nooit waterdicht bewijs voor te hebben gezien.

Nederlandse houding

De Tweede Kamer wil dat Nederland meer bijdraagt aan de humanitaire hulp in Noord-Syrië, waar door de Turkse invasie een grote vluchtelingenstroom op gang is gekomen. Minister Ank Bijleveld van Defensie, die buitenlandminister Stef Blok verving, wil daar ‘constructief’ naar kijken. Een bedrag kon ze nog niet noemen.

In het debat over de Turkse inval in Syrië herhaalde minister-president Mark Rutte weinig hoop te hebben dat de EU-landen tot strengere maatregelen tegen Turkije kunnen komen. In een ander debat dinsdagavond had hij de verwachtingen bij de Kamer al getemperd. Wel belooft hij de Kamer om tijdens de Europese top van donderdag en vrijdag actief te kijken of hij er wel steun voor kan krijgen.

De Kamer wil bijvoorbeeld dat de subsidie voor toetreding die Brussel aan Turkije geeft kan worden stopgezet of sancties kunnen worden ingesteld in EU-verband. SP-leider Lilian Marijnissen stelde voor dat desnoods eenzijdig te doen. “We kunnen meer doen, veel meer doen, om deze vuile oorlog van Erdogan te stoppen.” De coalitiepartijen zien eenzijdig optreden van Nederland niet zitten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden